Ekonomija
SAJAM NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Studenti ponudili povrće, voće, pčelinje proizvode...
Objavljeno 21. listopada, 2022.
Želimo poručiti da poljoprivreda ima budućnost, rekao je prof. dr. sc. Zmaić

U prigodi obilježavanja 62. rođendana Fakulteta agrobitehničkih znanosti Osijek (FAZOS), jučer je ispred toga fakulteta organiziran Sajam OPG-ova. Na štandovima su sadašnji i bivši studenti prodavali proizvode koje uzgajaju na svojim obiteljskim gospodarstvima. Bila je to prigoda da se predstave i srednje škole u kojima se učenici školuju za rad u poljoprivrednom sektoru.- Ponovno smo organizirali ovaj sajam nakon pandemije, s najvećim brojem izlagača do sada. Ovo je čevrti Sajam OPG-ova u našoj organizaciji. Organiziramo ga zato što našeg fakulteta ne bi bilo bez naših studenata, stoga smo i ovaj put okupili studente čije obitelji imaju OPG-ove, a tu su i naši bivši studenti okupljeni u udrugu Alumni FAZOS-a, koji također imaju svoja obiteljska gospodarstva. Želimo poručiti da poljoprivreda ima budućnost, da je ona temeljna djelatnost za proizvodnju hrane i prehranu stanovništva - rekao je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a, otvarajući Sajam.

Ana Šunić, studentica studija digitalne poljoprivrede na engleskom jeziku, smatra da je potreba za educiranim agronomima koji znaju primijeniti suvremene tehnologije velika. "Bez poljoprivrede ne bi bilo hrane, a nove tehnologije omogućavaju nam da proizvedemo više", objašnjava Ana, koja svoju budućnost vidi u Hrvatskoj. Činjenicu da je njezin studij na engleskom jeziku smatra velikom prednošću, jer će se tako, u budućnosti, lakše sporazumijevati sa stranim investitorima. O Sajmu OPG-ova kaže: "Sajam je odlična prilika za nas studente da pokažemo kako smo naša znanja stečena na fakultetu primijenili u praksi. Moja obitelj bavi se pčelarstvom, a na sajmu imam štand."

Baranjsko povrće Filakov predstavio nam je student Stipe Filakov, direktor tvrtke Dalis d.o.o. "Studiram na FAZOS-u, student sam prve godine diplomskog studija, smjer ekološka poljoprivreda, jer vidim da je budućnost u toj djelatnosti. Pandemija COVID-19, inflacija i druge otegotne okolnosti naučile su nas da se treba okrenuti ekološkoj proizvodnji i zelenoj energiji. Znanje s fakulteta pomaže mi u radu u našoj obiteljskoj tvrtki. Naučio sam nove metode i načine proizvodnje te stekao nova znanja na seminarima, predavanjima i radionicama", kaže Filakov.

Na sajmu je izložio rajčice, za koje kaže da su cjelogodišnji proizvod. Brat će ih još mjesec dana. Naručili su nove sadnice za plasteničku proizvodnu, sadnja će biti u prosincu, a svježe rajčice pojavit će se na tržištu već u ožujku. Riječ je o hidroponskom uzgoju rajčice.

Na sajmu smo upoznali i Jožefa Dudaša iz istoimenog baranjskog OPG-a. Njegova obitelj bavi se ratarstvom, ali i uzgojem batata na hektaru zemljišta. Dudaš je zabrinut padom prinosa, koji se gotovo prepolovio zbog suše, iako imaju sustav za navodnjavanje. No zadovoljan je interesom kupaca za njihov proizvod.

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek predstavila se atraktivnim štandom. "Imamo džemove od šljiva i višanja, naš proizvod Ljutu Šokicu, mljevenu ljutu i slatku papriku, vinski ocat, crno i bijelo vino", nabraja učenik Mislav Slatki te s ponosom ističe da su sve proizvode učenici sami napravili.

Vesna Latinović
Zaustaviti migracije
”Obilježavamo 62 godine rada i postojanja našeg fakulteta koji predstavlja stožerni fakultet za cijelu Slavoniju i Baranju, nositelj je naše poljoprivredne proizvodnje, od malih gospodarstava do velikih sustava. Danas na FAZOS-u provodimo projekte vrijedne 25 milijuna kuna, koji predstavljaju stvaranje patenata i izuma koje će naši proizvođači implementirati u svoju proizvodnju i stvoriti veći dohodak. Želimo zaustaviti negativne trendove i migracije sa sela, stoga mladima dajemo znanje koje im može pomoći da normalno funkcioniraju na tržištu. Imamo 1072 studenta, a nastavne planove i programe kontinuirano mijenjamo i prilagođavamo potrebama tržišta, pa tako imamo novi studij Digitalna poljoprivreda na engleskom jeziku”, ističe dekan Zmaić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana