Crna kronika
OPTUŽNICA PROTIV BIVŠE PROFESORICE I RAVNATELJA

Povijest predavala 11 godina, a Filozofski fakultet završila nije
Objavljeno 15. listopada, 2022.
Protiv Slavka Šokičića, bivšeg ravnatelja Obrtničko-industrijske škole u Županji, i Renate Beljo, bivše profesorice iste škole, podignuta je optužnica jer je Beljo 11 godina radila u školi kao profesorica povijesti iako nije završila fakultet. Ravnatelja se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a profesoricu za poticanje na isto kazneno djelo te krivotvorenje isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Sve se odvijalo u razdoblju od 16. prosinca 2011. do 29. svibnja 2020.

Odvjetništvo bivšeg ravnatelja tereti da je, na nagovor Renate Beljo, s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom, i to samo na osnovi potvrdnice o diplomiranju "izdane" od Filozofskog fakulteta u Osijeku 10. veljače 2009., iako je Beljo već više od dvije godina radila na određeno vrijeme u istoj školi a nije dostavila diplomu kojom bi dokazala vrstu i razinu stručne spreme. Renata Beljo nije u roku od jedne godine od isteka pripravničkog staža položila stručni ispit i nakon proteka tog roka bivši ravnatelj joj je, smatra Odvjetništvo, omogućio nastavak radnog odnosa, na temelju čega je lažna profesorica ostvarila nezakonitu korist od 96.594,03 kune, ili 12.820,23 eura. Za navedeni iznos oštetili su državni proračun.

Renatu Beljo optužnicom se tereti da je od 7. rujna 2009. do 29. svibnja 2020. u Vinkovcima, u nakani da se zaposli u županjskoj školi, nakon što je prethodno, na temelju tuđe potvrdnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na osobnom računalu načinila potvrdnicu tog fakulteta od 10. veljače 2009. u kojoj je neistinito navela da je ona stekla stručno zvanje profesora povijesti i hrvatskog jezika i književnosti, svjesna da nije položila sve ispite, niti obranila diplomski rad. Takvu potvrdnicu predala je na natječaj za radno mjesto profesora povijesti u školi. Djelatnici škole, ne sumnjajući u istinitost predočene potvrdnice, povjerovali su joj, te je s njom prvookrivljeni Slavko Šokičić sklopio više ugovora o radu na određeno i na neodređeno radno vrijeme za radno mjesto profesora povijesti. Zbog traženja na uvid diplome Fakulteta, te daljnjeg držanja u zabludi djelatnika škole, 19. travnja 2012. kod javnog bilježnika u Županji Beljo je zatražila da joj se ovjeri prijepis navedene potvrdnice, a javna joj je bilježnica, ne sumnjajući u vjerodostojnost isprave, izdala traženo, što je potom predala školi.

Bivši ravnatelj u svojoj je obrani naveo kako nije pogodovao nikome, a ravnatelj je bio 30 godina, i da je za svojih mandata zaposlio oko 300 osoba. Renata Beljo ga nije nagovorila, niti joj je pomogao, jer nije znao da nema valjanu diplomu. Prije njezina zapošljavanja nije ju poznavao. Nije imao razloga sumnjati u njezinu potvrdnicu jer je bila službeno ovjerena pečatom. Prema njegovim saznanjima Renata Beljo bila je uspješna profesorica, voljeli su je i kolege i učenici. Kada mu je Filozofski fakultet u Osijeku službeno javio da je njezina potvrda falsificirana, otkazao joj je ugovor o radu, a krivotvorenje je prijavio nadležnim tijelima.

Odvjetništvo od suda traži da Beljo uplati 96.594,03 kune u proračun te da joj se izrekne zabrana obavljanja određene dužnosti ili djelatnosti u okviru odgoja i obrazovanja mladih. S.Lacić
96,5

tisuća kuna trebala bi vratiti u državni proračun

Možda ste propustili...

ILEGALNE MIGRANTE PREVOZILI SU RUMUNJ, ESTONAC, DRŽAVLJANI BIH...

Palo novih četvero švercera ljudi

ČETIRI, OD UKUPNO DEVET OSOBA U AUTOMOBILU, POGINULO JE NA MJESTU DOGAĐAJA

U KBC-u Split se bore za život teško ozlijeđenih migranata u Brnazama

Najčitanije iz rubrike