Osijek
LE CORDON BLEU U UGOSTITELJSKOJ ŠKOLI OSIJEK

Uče od gastronomske velesile
Objavljeno 11. listopada, 2022.
Bila je to vrlo dojmljiva demonstracija francuske gastronomije u izvedbi renomiranih chefova

Glasovita pariška kulinarska akademija Le Cordon Bleu predstavila je jučer u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek svoj obrazovni program održavši demonstraciju francuske gastronomije u izvedbi svojih renomiranih chefova. Bila je to prava kulinarska senzacija, tijekom koje su učenici i gosti imali priliku posvjedočiti nastajanju ukusnih jela i filozofiji gastronomske velesile kakva je Francuska.Bila je to prva prezentacija Le Cordon Bleua u Hrvatskoj, pa ne iznenađuje što je događaj izazvao veliku pozornost stručne javnosti i medija. Tijekom demonstracije otkrivene su tajne francuske kuhinje te su se mogla kušati inovativna jela pripremljena s našim domaćim, slavonsko-baranjskim namirnicima s francuskom notom.

Francuska nota


- Prezentirali smo dva klasika francuske gastronomije: filete smuđa u mlinarskom umaku uz kavijar od patlidžana i tart sa smokvama u kremi od badema i pistacija. Sve je prošlo jako dobro, možemo reći kako je ovu radionicu bilo lagano odraditi, jer smo imali jako dobar doček ovdje u Osijeku, ali i organizaciju i asistenciju - rekao je chef Phillip Clergue, priznavši kako zbog puno obveza oko ovog događaja još nije imao priliku detaljnije se upoznati s našom gastronomijom, no zato je to učinio Philippe C. Rocheron, voditelj Odjela za zapošljavanje i razvoj akademije Le Crodon Bleu.

- Ono što sam vidio za ovo kratko vrijeme koliko sam u Osijeku jest da su ljudi prekrasni, a hrana, odnosno vaša gastronomija, vrlo interesantna. Veseli me što sam došao u Ugostiteljsko-turističku školu Osijek, gdje sam odmah uočio odlične uvjete koje imate za rad i edukaciju. Posebno sam sretan što upisujete tako velik broj učenika i što vlada velik interes za ugostiteljska zanimanja. Kada je riječ o edukaciji, njegujemo iste vrijednosti kao i vi u Osijeku - rekao je Rocheron.

Nakon tako lijepih riječi njegova gosta, zadovoljan je bio ravnatelj Andrej Kristek, koji je izrazio zadovoljstvo što je Le Cordon Bleu odabrao upravo osječku Ugostiteljsko-turističku školu za premijernu demonstraciju svoga programa u Hrvatskoj.

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što smo prva škola u Hrvatskoj koja je ugostila akademiju Le Cordon Bleu. To je nešto što smo počeli planirati još 2017. godine, kada smo razmišljali u smjeru unaprjeđivanja znanja i vještina naših strukovnih učitelja i mentora. Vidjeli smo to kao priliku da naši učenici dobiju višu razinu znanja te smo kontaktirali Pariz, koji je pozitivno odgovorio. Naša je suradnja s ovom akademijom počela školovanjem nekolicine naših nastavnika u Parizu na prvoj i drugoj razini, a dogodine ćemo ih poslati i na treću te tako zaokružiti tu priču, u nadi kako će se suradnja nastaviti. Drago mi je da su odabrali našu školu kao referentno mjesto iz kojeg će se odašiljati informacije mladim ljudima i chefovima koji se žele ondje školovati - rekao je Kristek.

Ključ uspjeha


Svoje je nepce ukusnim specijalitetima osladio i Vladimir Ham, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka, koji je istaknuo kako je Ugostiteljsko-turistička škola ključna za daljni razvoj Osijeka i Slavonije kao turističkih destinacija, koje su nedavno i službeno prepoznate kao najbolje na kontinentu.

- Kao najboljoj destinaciji gradskog kontinentalnog turizma važno nam je konstantno podizati letvicu, tj. ulagati u kadar ovdje u našoj Ugostiteljskoj školi, kojoj čestitam na izvrsnim uspjesima i u ovakvim projektima koji nam daju priliku za više, i na svim uspjesima koje postiže na nacionalnoj i međunarodnoj razini - rekao je Ham.

Ivan Alilović
chefovi
POHVALILI

UVJETE U

ŠKOLI

REGIONALNI CENTARKOMPETENTNOSTI
Suradnja s akademijom Le Cordon Bleu, u kojoj su nastavnici Ugo škole već prošli edukaciju u Parizu, realizirana je u sklopu projektne aktivnosti RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, u EU projektu VirtuOS - uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, koji je sto posto financiran iz sredstava EU-a i državnog proračuna.

KRISTEK: Čast mi je i zadovoljstvo što smo prva škola u Hrvatskoj koja je ugostila akademiju Le Cordon Bleu

1895.
godine osnovana u Parizu, glasovita akademija Le Cordon Bleu danas ima najveća mrežu kulinarskih i ugostiteljskih škola u svijetu, s više od 35 institucija u 20 zemalja, u kojima se svake godine školuje oko 20.000 studenata iz više od stotinu zemalja.

9
mjeseci traje školovanje za Grand diplomu, najprestižniju kulinarsku kvalifikaciju na akademiji Le Cordon Bleu. Počinje osnovnim kulinarskim vještinama, a završava primjenom svega naučenog u spravljanju jela vrhunske kvalitete i sastojaka, sve pod vodstvom vrhunskih chefova.

Možda ste propustili...

POGLED KROZ KLJUČANICU: DAN ZA SREDNJOŠKOLCE NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Studiranje nije samo polaganje ispita nego i brojne aktivnosti u udrugama

GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA OSIJEK

Promocija knjige “Krivnje i oprosti”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana