Osijek
MODERNIJE OBRAZOVANJE U OŠ DALJ USMJERAVA PREMA ZNANOSTI

KOZMOS: Učenici se vesele dronovima, VR naočalama, robotima, novim pločama...
Objavljeno 10. listopada, 2022.

Čak se četiri milijuna kuna ulaže u razvoj STEM vještina u Osnovnoj školi Dalj, objavljeno je krajem prošlog tjedna na prezentaciji projekta KOZMOS - Kvalitetno obrazovanje za modernu osnovnu školu. U daljskoj obrazovnoj instituciji žele unaprijediti vještina i učitelja i učenika u području STEM-a, IKT-a, aktivnog građanstva i poduzetništva. Projekt se financira s 85 posto sredstvima Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške te s 15 posto iz državnog proračuna RH.



- Školu opremamo dronovima, VR naočalama, pametnim pločama, opremom za snimanje i montažu, robotima i drugom modernom opremom za nastavu. To je iznimno značajno zbog usmjeravanja djece u znanost i omogućavanja učenicima u ruralnim zajednicama da se školuju za zanimanjima budućnosti - kazala je ravnateljica škole Zrinka Vučinić, pojašnjavajući kako je navedena oprema namijenjena kabinetima za fiziku, kemiju, biologiju, tehničku kulturu, geografiju i matematiku.

Veleposlanik Kraljevine Norveške u RH Haakon Blankenborg istaknuo je kako je ovo vrlo dobar projekt edukacije koji će omogućiti mladima posao u budućnosti. "Dali smo novac za projekt koji nema veze s politikom, nego s obrazovanjem. Eksperti su radili na pripremi i na temelju toga je odabrana ova škola i ovaj projekt", kazao je veleposlanik Blankenborg.

- Učit ćemo mlade kako da postanu ljudi, da se bore za sebe u životu i da rade. Stoga su projektni partneri škole Nansen dijalog centar, Veverec 91 d.o.o. - Park znanosti te Nansen akademija iz Norveške, Poduzetničko-razvojni centar općine Erdut LRA i Kulturtno-razvojni centar Milutin Milanković Dalj. Kraljevina Norveška samom prisutnošću svojeg veleposlanika u Hrvatskoj pokazuje koliko je zainteresirana za ovakve projekte - naglasio je načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul smatra kako će se ovim projektom zasigurno unaprijediti kvaliteta nastave u daljskoj školi. “Uz ovaj projekt, radimo i na osnivanju prvog Regionalnog znanstvenog centra u Josipovcu Punitovačkom, za cijelu panonsku Hrvatsku, jer nama je u tom projektu partner Virovitičko-podravska županija, dižemo to na jednu višu razinu. Ondje će dolaziti učenici iz svih škola, ne samo iz naše županije, nego i drugih. Ondje radimo planetarij, zvjezdarnicu... velike stvari za gotovo 30 milijuna kuna - najavila je pročelnica. D. Pejić
Možda ste propustili...

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike