Novosti
MJESEČNA PRIMANJA U HRVATSKOJ

Plaće rastu, ali ih “jede” inflacija
Objavljeno 5. listopada, 2022.

Prosječna mjesečna netoplaća (s uključenim dodacima) u trećem kvartalu ove godine u Hrvatskoj je iznosila 7567 kuna, što je pet posto više nego u istom kvartalu prethodne godine te dva posto više nego u prethodnom kvartalu, pokazuju podatci servisa MojaPlaća. Podsjetimo da je u kolovozu inflacija iznosila 12,3 posto u odnosu prema istom mjesecu prošle godine, a ponajviše zbog rasta cijena goriva i hrane.



Medijan plaće je nešto malo niži i iznosi 7000 kuna, što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega. Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće u prosjeku 124 posto više od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (87 % više od prosjeka), informacijskih tehnologija (+37 %) te telekomunikacija (+11 %). Najmanje prosječne plaće imaju tekstilni radnici (-38 %), radnici u pomoćnim zanimanjima (-35 %) te uslužnim zanimanjima (-31 %). Prosječna plaća u zanimanjima iz područja turizma i ugostiteljstva u trećem je kvartalu iznosila 6275 kuna, što je 17 posto niže od prosjeka. U odnosu prema trećem kvartalu 2021. plaće u turizmu su ove godine osam posto više.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su osam posto više od prosjeka te iznose 8185 kuna. Plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu su 2 posto manje od prosjeka (7391 kunu). Prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu nešto su niže od prosjeka i iznose 7191 kunu. Plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi niže su osam posto od prosjeka. U odnosu prema istom kvartalu prošle godine plaće su najviše rasle u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (+7 %), a najmanje su rasle u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu (+2 %). Male tvrtke brže se prilagođavaju gospodarskoj situaciji i inflaciji te je upravo u njima plaća najviše rasla u odnosu prema istom lanjskom razdoblju. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaće su rasle devet posto, a u tvrtkama do 50 zaposlenika osam posto. Najniže plaće su u Virovitičko-podravskoj (-21 %), Vukovarsko-srijemskoj (-19 %) te Brodsko-posavskoj županiji (-19 %). Najviša prosječna plaća zabilježena je u Zagrebu (11 % iznad prosjeka). D.Pav.
Prosječna mjesečna netoplaća u trećem kvartalu ove godine u Hrvatskoj je iznosila 7567 kuna