Ekonomija
OBJAVLJENI JAVNI POZIVI

Za ulaganja u turističku infrastrukturu 2,2 mlrd. kn
Objavljeno 6. listopada, 2022.
Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) u srijedu je objavilo dva javna poziva za ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna, na koja se mogu slati prijave od 7. studenoga do početka veljače 2023.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na konferenciji za medije predstavila je detalje javnih poziva za "Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma" i za "Regionalnu diverzifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti".

"Kako bismo postigli maksimalnu transparentnost, nepovratna sredstva iz oba poziva dodjeljivat će se preko tzv. otvorenog postupka u modalitetu privremenog poziva. Prijavitelji će tako projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 7. studenoga 2022. od 12 sati do 3. veljače 2023. do 12 sati", naglasila je ministrica. Navela je i da svi u turističkom sektoru imaju još 30-ak dana od dana objave poziva do početka prijave kako bi se mogli detaljno upoznati s natječajnom dokumentacijom prije prijave projekata i postaviti pitanja oko eventualnih nejasnoća. Nakon zatvaranja poziva, početkom veljače 2023., prijave će se u što je moguće ranijem roku evaluirati kako bi svi oni koji prođu mogli početi i što prije raditi, jer cijeli taj projekt ima rok provedbe do drugog kvartala 2025. "Javni pozivi su prije objave usklađeni s Europskom komisijom (EK) i ponosna sam što smo to sve uspjeli ispregovarati, to je veliki zalog za budućnost. U konačnici, daleko smo odmaknuli od početne pozicije kada u tome nije bilo jadranske obale, a sada je u tome cijela Hrvatska, i javni i privatni sektor. Tako je tu i kontinentalni dio zemlje, na čemu je i glavni naglasak, posebice na razvoju lječilišnog i wellness-turizma", istaknula je Brnjac.

Poručila je i da je u projektima važna održivost te zelena i digitalna tranzicija u razvoju turizma, te oni moraju zadovoljiti okolišne ciljeve, tj. da ne štite nego čuvaju okoliš.

U sklopu ta dva javna poziva, od ukupnih 2,2 milijarde kuna, 930 milijuna kuna predviđeno je za javnu turističku infrastrukturu, i to u tri grupe - 465 milijuna kuna za lječilišni i wellness-turizam, zatim 185 milijuna kuna za posjetiteljske centre i 280 milijuna kuna za aktivni turizam.

"Za ta nepovratna sredstva mogu konkurirati projekti koji pridonose održivosti, kao i raznovrsnosti ponude u manje turistički razvijenim ili nerazvijenim područjima zemlje te smanjenju sezonalnosti i prekomjernog turizma u turistički razvijenim područjima", kazao je ravnatelj Uprave MINTS-a za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavko Štefičar.

Dodao je da se za to mogu prijaviti gradovi, županije, zdravstvene i druge javne ustanove te javna trgovačka društva. U to su uključeni i planinarski domovi, interpretacijski centri, atrakcije na otvorenom, adrenalinski parkovi i drugi. H
Za sredstva mogu konkurirati projekti koji pridonose održivosti u manje turistički razvijenim područjima

Možda ste propustili...

JOŠ UVIJEK SU BLIZU REKORDNE RAZINE IZ 2022.

Smanjena su njemačka ulaganja u Kinu

SMANJITI OVISNOST O SIROVINAMA IZ NEOBNOVLJIVIH IZVORA

Biogospodarstvo - gospodarski je model s velikim potencijalom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RASPRODANA DVODNEVNA OSJEČKA KONFERENCIJA FINANCIJSKE PISMENOSTI TONIJA MILUNA

Građani i poduzetnici učili o tajnama investiranja, gdje i kako rasporediti novac, kako jeftinije kupovati i štedjeti...

2

NEIZVJESNOST TRŽIŠTA

Ove jeseni sijat će se 20 posto manje pšenice nego lani

3

STANOGRADNJI NAJVEĆEG GOSPODARSTVA EU-A PRIJETI PROPAST

Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu