Osijek
PROJEKT AKTIVNA MIROVINA

Umirovljenici u 650
aktivnosti za ljepši život
Objavljeno 5. listopada, 2022.
Iza projekta ostat će i trajne vrijednosti, poput uređenog prostora MUH-a u Strossmayerovoj 21

U prostorima osječke podružnice Matice umirovljenika Hrvatske u srijedu je održana završna konferencija velikog projekta "Aktivna mirovina", kojim je Matica tijekom protekle dvije godine nizom aktivnosti ojačala svoje kapacitete i i poboljšala kvalitetu života osječkih umirovljenika.



U projektu koji je uspješno završen sudjelovalo je više od 500 članova Matice umirovljenika u više od 650 različitih aktivnosti, o čemu je pobliže govorila Marija Sužnjević, predsjednica MUH-a Osijek.

- Riječ je o velikom i vrlo odgovornom poslu, stoga je ponekad bilo malo teže, no mi smo sve aktivnosti uspješno odradili, počevši od sportskih aktivnosti do novinarstva i informatike. Naši su članovi bili vrlo zadovoljni i sretni jer su mnogo toga naučili, vidjeli i čuli, a usto su se i rekreirali, što ih je sve skupa rasteretilo u teškim umirovljeničkim danima. Nastojali smo im u prvom redu emocionalno poboljšati život i mislim da smo na taj način malo pomogli i društvu u cjelini, jer su se oni tijekom posljednje dvije godine družili u našim prostorima - rekla je Marija Sužnjević, predsjednica Matice

Dodala je kako će iza projekta ostati i neke trajne vrijednosti, poput lijepo uređenog prostora Matice u Strossmayerovoj 21 i prijenosnih računala na kojima će umirovljenici nastaviti usavršavati informatičke sposobnosti.

Kako je riječ o jednoj od najranjivijih društvenih skupina, Grad Osijek na više načina ulaže napore kako bi umirovljenicima život bio lakši i ljepši, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

- Od početka mandata aktualne gradske uprave podignut je cenzus za božićnice i uskrsnice koje prima gotovo 10.000 osječkih umirovljenika, za što je osigurano tri milijuna kuna, a oni s najnižim mirovinama dobivaju stalni mjesečni dodatak. Usto, za umirovljenike organiziramo i dnevne boravke na Zelenom polju, u Županijskoj ulici i Višnjevcu, uza sve one druge dnevne boravke koje organiziraju udruge, kojima bih ovom prigodom zahvalio što svojim aktivnostima osiguravaju sadržaje za umirovljenike, a posebno zahvaljujem osječkoj podružnici Matice umirovljenika Hrvatske i njezinoj predsjednici Mariji Sužnjević na iznimnom trudu, energiji i entuzijazmu, što se pokazalo i kroz ovaj projekt velike vrijednosti - rekao je Vulin.

Dodao je zamjenik gradonačelnika kako gradska uprava razmatra i niz drugih mogućnosti koje bi pomogle umirovljenicima te je s njima u stalnom dijalogu kako bi se prilagodila njihovim potrebama.

Ivan Alilović
PROJEKT VRIJEDAN 1,9 MILIJUNA KUNA
Projekt “Aktivna mirovina”, koji je osječki ogranak Matice umirovljenika Hrvatske provodio tijekom protekle dvije godine, prvi je tako veliki projekt koji je jedna udruga umirovljenika na području Osijeka uspjela ostvariti. Vrijedan je 1,9 milijuna, a provodio se od 5. listopada 2020. do 5. listopada ove godine. Kroz njega je, uz sudjelovanje više od 500 umirovljenika, provedeno više od 600 socijalnih, kreativnih, tjelesnih i emocionalnih radionica te dvije društvene inovacije: Oživimo povijest grada i Glazbena terapija, a održana su i dva informativno-promotivna događaja namijenjena podizanju svijesti o važnosti aktivnog starenja te je razvijen program međugeneracijske suradnje s mladim osobama.

Najčitanije iz rubrike