Kultura
LUF UF 2022. NA UČITELJSKOM FAKULTETU

Na izložbi je bila i lutka iz Slatine
Objavljeno 6. listopada, 2022.
Učiteljski fakultet u Zagrebu pokrenuo je i posljednjih dana rujna održao novu zanimljivu trodnevnu manifestaciju, LUF UF 2022, 1. lutkarski festival Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s podnaslovom "Lutka u rukama učitelja i odgojitelja". Program festivala sastojao se od umjetničkog programa (lutkarskih predstava i izložbe lutaka koje su izradili odgojitelji i učitelji), i umjetničko-stručnog usavršavanja (stručnih predavanja i radionica) za sudionike festivala. Na festivalskoj izložbi našla se i jedna lutka iz Slatine koju je izradila ravnateljica Dječjeg vrtića Suncokret u Slatini Snježana Dupan-Lovrić, kojoj je lutkarstvo velika ljubav još iz školskih dana, i koja je svojevremeno u Slatini vodila lutkarsko amatersko kazalište Slamalka.

- U čarobni svijet lutaka uvela me moja tadašnja profesorica iz zagrebačke srednje Škole za odgajatelje Vlasta Pokrivka, osnivačica poznatog Lutkarskog studija Kvak. Od tada pa do danas izradila sam više od stotinu scenskih lutaka, najviše tijekom djelovanja Slatinskog amaterskog lutkarskog kazališta Slamalka, kojega sam vodila od 1994. do 2008. godine. Lutke izrađujem i danas, i to od najrazličitijih materijala. Sve može postati lutka, i štap koji nađete u šumi, i kartonska kutija, čak i obični komad špage. Tajna je u našim rukama, glasu i pokretu, pomoću kojih se svakom predmetu može udahnuti život - kaže Snježana.

Na izradu lutaka izloženih na Prvom lutkarskom festivalu uloženo je doista mnogo rada, vremena, truda, ali da one nisu odraz mašte svojih autora, te lutke ne bi bile osobito životne. Zato su tako posebne.

- Sjećam se da sam svoga noja izrađivala gotovo punih mjesec dana, i nekoliko puta sam ga u tom procesu prerađivala i mijenjala, dok na kraju nisam s njim bila potpuno zadovoljna. Mnogo se faktora treba poklopiti da bi lutka bila autentična, svoja, "živa". Stoga sam izuzetno sretna što je prosudbena komisija Prvog lutkarskog festivala Učiteljskog Fakulteta u Zagrebu prepoznala život u mome noju i izabrala ga kao jednog od eksponata ove prekrasne izložbe. Sve izložene lutke izradili su odgojitelji i učitelji, i moram reći da je izložba zaista impresivna, i da bi se tim lutkama moglo ponositi svako profesionalno lutkarsko kazalište - rekla je Snježana Dupan-Lovrić. P. Žarković
Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike