Dome slatki dome
ŠAROLIKA PALETA BOJA

Jesenski ugođaj doma za bolje raspoloženje
Objavljeno 6. listopada, 2022.
Odabirom tkanina naglasit ćete željene ugođaje. One moraju biti meke i ugodne na dodir te obvezno u jesenskim bojama

Doživljaj je jeseni najjači kroz šaroliku paletu boja, koje se protežu od zelene, žute, crvene, narančaste do nijansi smeđe. Prenošenjem igre boja nastalih u prirodi u vlastiti dom u njega unosite harmoniju, a to provjereno pridonosi opuštanju i dobrom raspoloženju. Jesenske se boje međusobno dopunjavaju tako da šarolika paleta ne izaziva kaos, nego sklad ugodan oku. Najjednostavniji način za postizanje jesenskog opuštajućeg ugođaja je dekoriranje doma plodovima jeseni, poput kestena, kukuruza, žirova, bundeva te aranžmanima od suhog granja i raznobojnog lišća. Prirodni motivi obogaćuju interijer i ispunjavaju nas osjećajem da je priroda tu oko nas i u nama. Takve dekoracije preporučljive su za sve prostorije – od kuhinje, dnevnog boravka sve do spavaonice i kupaonice. Dekoraciju dječje sobe prepustite mališanima. Njima će cijeli proces - od skupljanja jesenskih plodova do izrađivanja vlastitih dekoracija za sobu, biti poseban doživljaj, o kojem će još dugo pričati.



Jesen je oduvijek bila inspiracija umjetnicima koji su svoju kreativnost izražavali slikajući te stvarajući skulpture i različite dekorativne predmete poput ukrasnih vaza, zdjela, ćupova itd. Dekorativni predmeti i slike s motivima jeseni idealno će se uklopiti u ulazni prostor vašeg doma, dnevni boravak ili blagovaonicu. Jednostavno i brzo unijet ćete dašak jeseni detaljima koji ostavljaju snažan trag na ukupan doživljaj prostora.

Odabirom tkanina naglasit ćete željene ugođaje u prostoru. One moraju biti meke i ugodne na dodir te obvezno u jesenskim bojama. Prekrivači za sjedeće garniture, presvlake za stolice i ukrasni jastučići s diskretnim biljnim motivima od dekorativnih štofova ili baršunastih tkanina bit će pravi odabir za stvaranje jesenskog ugođaja doma. Zavjese trebaju biti lagane i prozračne slijedeći boje jeseni, a dojam upotpunite dekorativnim zastorima od gustih i teških materijala. Oni svakako trebaju biti u tamnijoj i naglašenijoj nijansi, koja će biti usklađena s ostalim dekorativnim tkaninama u prostoru. Kombinirati možete različite uzorke većih i manjih dimenzija, biljnih i geometrijskih motiva ili različite nijanse jednobojnih tkanina.

I.Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Motivi drveta
Istinski ljubitelji jesenskog ugođaja obvezno će unijeti elemente i motive drveta u interijer. Nijanse smeđe boje odlično će se uklopiti u ostale pripadajuće boje jeseni - boje tkanina, dekorativnih detalja, tepiha ili zidova. Drveno pokućstvo stvara topao i ugodan ambijent, a stilski je uvijek u trendu. Romantični jesenski ugođaj naglasit ćete i rustikalnim elementima, koji mogu biti u obliku detalja ili kao cjelovito tretiran prostor. Jesen je inspirativna i na svakoga od nas djeluje posebno. Upravo zbog toga prepustite se njezinim čarima.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike