Svijet

Zelenskij: Ukrajinska vojska ostvarila velik napredak u borbi protiv ruskih snaga
Objavljeno 5. listopada, 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je ukrajinska vojska ostvarila velik i brz napredak u borbi protiv ruskih snaga te da je u proteklih tjedan dana oslobodila desetke gradova na jugu i istoku zemlje.

"Samo ovoga tjedna, nakon ruskoga pseudo-referenduma, deseci naselja su oslobođeni. Sva se ona nalaze na području Hersona, Harkova, Luhanska i Donjecka", rekao je Zelenskij u utorak navečer.

Prošloga mjeseca održani su referendumi o pridruživanju četiriju regija Rusiji, a Moskva je rezultate glasovanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja. Zapad je referendum osudio kao namješten.

Zelenskij je u obraćanju naveo da je oslobođeno osam malih gradova na jugu zemlje, a u videu ukrajinskoga ministarstva obrane prikazana je ukrajinska zastava podignuta Davidivu Bridu, jednome od tih mjesta na području Hersona.

Ukrajinske snage u ponedjeljak su ponovno zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateški važne rijeke Dnipro, rekli su ukrajinski dužnosnici i čelnik toga područja kojega podupire Rusija.

Na istoku zemlje ukrajinske su snage proširile ofenzivu nakon zauzimanja glavnoga ruskog uporišta na sjeveru Donjecka, grada Limana, nekoliko sati nakon što je Putin prošloga tjedna proglasio pripajanje te pokrajine Rusiji.

Ruske snage u regijama Donjeck i Herson proteklih su dana bile prisiljene na povlačenje i čini se da imaju problema u zaustavljanju ukrajinske vojske, koja dobiva sve više opreme sa Zapada. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana