Svijet
BIH: PONOVNO SE BROJE NEKI GLASOVI, POTVRĐEN SLUČAJ KRAĐE

Glasove protukandidatkinje Dodika pripisali - drugome
Objavljeno 4. listopada, 2022.
Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH zbog sumnje na neregularnosti prihvatilo je više od 200 zahtjeva za otvaranje vreća u kojima se nakon prebrojavanja pohranjuju glasački listići te da se ponovno broje glasovi, a sve u cilju "pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata".

Istodobno je potvrđeno kako postoji osnova za tvrdnje oporbe u RS-u da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić okradena. Stevan Gutić, predsjednik biračkog odbora u selu Krajišnik kod Bos. Gradiške, priznao je pred TV kamerama kako je sve glasove za Trivić u njegovu selu osobno pripisao drugom kandidatu. "Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na listi nalazio iznad Jelene, uveo podatke umjesto njoj", kazao je, sve opravdavajući umorom i kasnim noćnim satima. Tamo je Milorad Dodik dobio 140 glasova, a Trivić nijedan, što je bilo vrlo čudno kada se doznalo da je riječ o rodnom mjestu njezine majke. Nula glasova upisano je Trivić i u Čelincu, gdje je rođen njezin suprug, što se isto istražuje. Dodik pred Trivić ima prednost od oko 28.000 glasova. Unatoč ranijim optimističnim izjavama kako će njegov SNSD biti neizostavan dio nove državne vlasti, Dodik sada kaže kako je moguće "da se Bošnjaci objedine u Sarajevu i u suradnji s oporbenim strankama iz RS-a formiraju Vijeće ministara" što bi, prema njegovu mišljenju dovelo BiH u situaciju da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.

Izbore je opet komentirao i predsjednik RH Zoran Milanović, rekavši da je ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo "fijasko i sramota" za Hrvatsku i "spomenik hrvatske pasivnosti, traljavosti i kukavičluka". Smatra da je Shmidtova odluka o izmjeni izbornog zakona "veliko, drsko, bezobrazno ništa", dodajući da je "Hrvatima smrtna kazna izmijenjena u doživotnu robiju". Upitan o izjavi ministra Gordana Grlića Radmana da je i Milanović ‘‘zaslužan‘‘ za ponovni izbor Komšića, nazvao ga je "mediokritetom". H
PLENKOVIĆ: MILANOVIĆ ŠTETI HRVATIMA BiH
Milanović je isključivo radio štetu Hrvatima u BiH pa je kao jedan poraženi, kako bi čovjek rekao ‘ljubomorni luzer’, krenuo napadati rješenje koje je donio Schmidt zahvaljujući lobiranju vlade, a ne njega. Unatoč i usprkos njemu zaštitili smo prava Hrvata, kazao je premijer Andrej Plenković. “Milanović je stvarao neprijatelje i antagonizirao, vrijeđao Bošnjake”, istaknuo je, dodavši kako mu se čini da je to radio kako bi ugrozio “strateške ciljeve Hrvatske, a to su eurozona i šengen”.

Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike