BRUNO JOBST
6.7.2024., 00:00
DIO SJENJAKA BEZ STRUJE U SUBOTU
HEP osigurao dodatne ekipe da radove završe tri sata prije predviđenog

HEP Elektroslavonija Osijek prije četiri dana izvijestila je stanare nekoliko zgrada u naselju Sjenjak da će zbog planiranih radova ostati bez struje u subotu (6. srpnja) od 7 do 17 sati. Radilo se o objektima na kućnim brojevima 56-60 parna strana, 91, 111-125 neparni, 133-135 neparni, 135/A, i 137. Ovu je obavijest Elektroslavonija na vrijeme objavila i na službenoj web-stranici.

Ta je činjenica, međutim, kod dijela stanara u zgradama s 12 katova koje broje i više od stotinu stanova, odnosno više od 300 stanara izazvala nezadovoljstvo te su se obratili Glasu Slavonije s upitom kako je to moguće.

- U tim zgradama žive osobe s invaliditetom koje se kreću u kolicima, puno je male djece i starijih osoba kojima je lift jedini način da iziđu iz zgrade ili dođu do svojih stanova na višim katovima - kazali su nam pojedini stanari zgrada 133 i 135.

Kažu da je deset sati zaista puno vremena bez struje u komadu, i to baš u subotu kada je većina stanara kod kuće jer je riječ o slobodnom danu, odnosno vikendu. Također navode da nemaju ništa protiv radova, ali da je u današnjim uvjetima ostanak bez struje gotovo cijeli dan vrlo zahtjevan za stanare.

Prema njihovim riječima osobe u invalidskim kolicima, obitelji s malom djecom i starije osobe nisu se u mogućnosti kretati bez lifta.

-Ti su ljudi prisiljeni ostati u svojim stanovima cijeli dan i to bez klimatizacije. Za vodu i hranu još se mogu pripremiti, no što će na ovim vrućinama biti sa zamrzivačima i što će biti ako radovi negdje zapnu i to se vrijeme neplanirano produži - pitaju se stanari.

Njihov je prijedlog da se radovi prekinu barem od 11 do 13 sati da stignu izići iz zgrade i obaviti one najnužnije poslove pa čak i da se zbog toga vrijeme radova malo produži.

Dio ovih pitanja stanara proslijedi smo HEP-Operatoru distribucijskog sustava od kojega smo dobili slijedeći odgovor:

"Dana 6. 7.2024. od 7 do 17 sati planirani su radovi na zamjeni kompletnog niskonaponskog bloka u KTS 92 koji uključuje novi modul za priključenje solarne elektrane. Sama tehnologija izvođenja radova, gdje će cijelo postojeće niskonaponsko postrojenje biti uklonjeno, onemogućuje povremeno uključenje električne energije na sat - dva kako ste predložili. Imajući u vidu potrebe naših korisnika mreže i otegotne okolnosti koje nestanak električne energije uzrokuje, angažirane su dodatne ekipe kako bi se poslovi obavili u što kraćem roku. S obzirom na dodatne ekipe i pripremne radove koji su obavljeni, realno je očekivati da će navedeni radovi trajati od 7 do 14 sati", stoji u odgovoru HEP-Operatora distribucijskog sustava uz dodatnu zahvalu korisnicima mreže na strpljenju i razumijevanju. T. Prusina