Osijek
PRAZNINA U PARKU KRALJA DRŽISLAVA

Pali domobran odvezen u Zagreb na restauraciju
Objavljeno 5. listopada, 2022.
U utorak, u jutarnjim satima, iz osječkog Parka kralja Držislava privremeno je uklonjen Spomenik palom domobranu, a razlog je prijeko potrebna obnova ovog neadekvatno održavanog umjetničkog djela visoke vrijednosti. Jedna od najvrednijih skulptura unutar čitavog opusa istaknutog hrvatskog kipara Roberta Frangeša Mihanovića, prvotno postavljena u današnjem Perivoju kralja Tomislava, na restauraciju će u Zagreb, iz kojeg bi se trebala vratiti u prosincu.



Budući da, nažalost, nije redovito održavana, skulptura je pokazala određene boljke karakteristične za broncu, pa na njoj ima mjesta na kojima je broncu “preuzela” čelična konstrukcija iznutra, odnosno došlo je do “sukoba” materijala.



- Oštećenja nisu katastrofalna, međutim, skulptura je jako tanko lijevana, a i normalno je da je kroz više od sto godina i malo degradirala. Tako da je veći problem u tome što je ona dosta tanka, a i nosač je potrebno učvrstiti, jer ako zapuše jači vjetar može se svašta dogoditi - kazao je Eduard Hudolin, ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti, u čijem je vlasništvu ovaj spomenik podignut 1898., u spomen palim vojnicima 78. pješačke pukovnije generala Josipa Šokčevića, koja se borila u Austro-pruskom ratu.



Spomenik palom domobranu u povijesti hrvatske umjetnosti ima posebno mjesto zato što je djelo Frangeša Mihanovića navijestilo modernu, a rangira se među nekoliko najvrednijih javnih plastika u Hrvatskoj. Skulptura, čija se obnova financira sredstvima Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, transportirana je u Ljevaonicu umjetnina ALU, gdje imaju rok od dva mjeseca za provedbu cjelokupnog restauratorskog postupka.



- Montaža u javnom prostoru očekuje se u proljeće i to, vjerujemo, na izvornoj lokaciji spomenika, u Perivoju kralja Tomislava - rekao je Hudolin. D.Miklić
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike