Regija
CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ŽUPANJA

U županjskom kraju 670 je korisnika “socijalke”, 1855 manje nego 2013.
Objavljeno 5. listopada, 2022.
U udomiteljskim obiteljima je 26 djece i mladih te 43 odraslih i starijih osoba, a Centar ima 247 odraslih pod skrbništvom
ŽUPANJA



Centar za socijalnu skrb (CZSS) Županja, prema informacijama koje nam je dostavio ravnatelj Saša Užarević, ima 425 korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN), među njima su 143 kućanstva, a ostalo su samci. Na području županjske Posavine ukupno 670 osoba prima socijalnu pomoć. To je čak 1855 osoba manje nego prije devet godina, kada je CZSS Županja imao čak 2525 osoba na pomoći za uzdržavanje. Hrvatska je, podsjećamo, 2013. ušla u Europsku uniju, otvorile su se granice i tržište rada te su brojne obitelji krenule trbuhom za kruhom, što je pokrenulo trend smanjenja broja korisnika "socijalke".



Zakonske izmjene


Užarević napominje da je u veljači ove godine na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi koji je unio niz novina vezano uz naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi. Povećan je, između ostaloga, maksimalni iznos zajamčene minimalne naknade za kućanstvo sa 100 na 150 posto brutoiznosa minimalne plaće u Republici Hrvatskoj, što iznosi oko 7000 kuna. Povećani su iznosi ZMN-a i za ostale kategorije korisnika. Za radno sposobnog samca je, primjerice, 1000 kuna (bilo 800 kuna), a za samohranog radno sposobnog roditelja 1200 kuna (bilo 800 kuna). Za dijete samohranog roditelja naknada je s 440 kuna povećana na 900 kuna. Uvedene su i neke nove kategorije korisnika prava na naknade kojih u prijašnjem zakonu nije bilo. Centar je do sada priznao oko 200 jednokratnih naknada, a naknade u vezi s obrazovanjem, točnije naknadu za redovito studiranje, koriste tri osobe. CZSS Županja ima 700 korisnika doplatka za pomoć i njegu te 346 korisnika osobne invalidnine. Za 52 osobe priznat je status roditelja njegovatelja, odnosno njegovatelja, dok je 131 korisnik usluge pomoć u kući. Centar ima 247 odraslih osoba pod skrbništvom. Uslugu boravka koriste 42 osobe. Pravo na socijalnu uslugu smještaja koristi 166 osoba. Od toga je u udomiteljskim obiteljima smješteno 69 korisnika - 26 djece i mladih te 43 odraslih i starijih osoba. Pravo na privremeno uzdržavanje koristi 12 djece.

Ugroženi kupci


Od 1. travnja ove godine izmjenom i dopunom Uredbe o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava proširen je krug korisnika kojima se, osim korisnicima socijalne pomoći i osobne invalidnine, može priznati taj status. Od 1. listopada naknada iznosi 500 kuna mjesečno, a Centar za socijalnu skrb Županja ima 901 korisnika naknade za ugroženog kupca energenata. "Iza nas je mnogo obavljenog posla vezanog uz implementaciju novog zakona te utvrđivanja ispunjavaju li postojeći korisnici uvjete za priznavanje prava na novčane naknade, ili usluge socijalne skrbi prema odredbama novog zakona. No, pred nama je još dosta izazova i posla kojeg moramo izvršiti kako bismo ispunili zakonom propisane obveze vezane uz pravodobno pružanje usluga našim korisnicima", kaže ravnatelj Užarević. A jedan od izazova koji je pred njima, ustvrdio je, jest i osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, s 1. siječnja 2023. Činit će ga Središnja služba i 21 područna služba u županijskim sjedištima. Dosadašnji centri za socijalnu skrb, njih 75, postat će područni uredi ove megainstitucije, a podružnice sadašnjih centara, ukupno ih je 22, postat će njezine ispostave. Broj ravnatelja i upravnih vijeća s dosadašnjih 82 smanjuje se na samo jednog ravnatelja i jedno upravno vijeće Zavoda. Zavod će preuzeti javne ovlasti, kao i druge stručne poslove te djelatnike centara za socijalnu skrb.

Odluka o osnivanju Zavoda donesena je radi jačanja i unaprjeđenja stručnog rada i ujednačenog stručnog postupanja te obavljanja administrativnih, pravnih, ekonomskih i drugih poslova u jedinstvenoj stručnoj službi.

Marija Lešić Omerović
POVEĆANI IZNOSI JEDNOKRATNE POMOĆI
Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Županje utvrđeno je deset prava za najugroženije korisnike. Uz naknadu za troškove stanovanja, jednokratnu naknadu, pomoć u prehrani, pomoć za novorođenče, tu je i ugovor o doživotnom uzdržavanju, naknada za pogrebne troškove, za ogrjev, financiranje troškova smještaja djeteta u predškolsku i ustanovu za rehabilitaciju, sufinanciranje troškova prijevoza djeteta s posebnim potrebama na rehabilitaciju, kao i prijevoza učenika i studenata. Jednokratna pomoć za samca iznosi do 3000 kuna, a za obitelj do 5000 kuna godišnje. U izvanrednim okolnostima može se odobriti 10.000 kuna.

PODRUČNI URED
S 1. siječnja 2023. CZSS Županja gubi pravnu osobnost i postaje Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad. I u studenome 2011., podsjećamo, postao je podružnica županijskog zavoda u Vukovaru, no već mu je u proljeće 2012. izmjenom zakona pravna osobnost vraćena.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike