Regija
P.G.D.I., U PARTNERSTVU S GRADOM I BARA-OM, ZAVRŠIO PROJEKT ZA 1,1 MIL. KUNA

Uspješan projekt spojio je društveno poduzetništvo sa socijalnim uslugama
Objavljeno 5. listopada, 2022.
BELI MANASTIRU PEER centru održana je završna konferencija dvogodišnjeg projekta Razvoj društvenog poduzetništva u Belom Manastiru.Vrijednost mu je 1.077.908,40 kuna, a provodila ga je udruga P.G.D.I., uz partnerstvo s Gradom Belim Manastirom i BARA-om. Ciljevi su mu bili stjecanje znanja i vještina o društvenom poduzetništvu zaposlenika i nezaposlenih članova udruge.

- Radili smo na edukaciji naših zaposlenika, pripremali dokumentaciju za transformaciju udruge u društveno poduzeće te otvorili praonicu rublja u sklopu koje pružamo usluge pranja i glačanja - kaže Mirela Alagić, izvršna direktorica udruge, podsjećajući još kako upravljaju i kuglanom u sklopu PEER centra. Dodaje kako je ovo za njih novo područje jer su sve usluge do početka provedbe ovog projekta obavljali besplatno.

- Kroz projekt koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda ušli smo u društveno poduzetništvo koje stvara preduvjete za funkcioniranje stambene zajednice, zbog koje je sve i počelo - ističe. Podsjetimo, stambena zajednica, u kojoj smještaj mogu dobiti mladi koji su izišli iz udomiteljskog sustava, nalazi se u potkrovlju zgrade. Kapaciteta je 10 osoba, a sredstva za opremanje osigurao je Grad Beli Manastir. P.G.D.I. je vlasnik licence Ministarstva rada za pružanje ove vrste usluga. U stambenoj zajednici je, zasad, jedan korisnik, a vrlo brzo će mu se pridružiti još dva.

- Mogu reći da je cijela priča dobar spoj društvenog poduzetništva i socijalnih usluga. Drago mi je što smo postali primjer dobre prakse jer nas posjećuju predstavnici brojnih udruga i institucija iz RH i susjednih zemalja - naglašava Alagić, najavljujući i širenje priče na Edukacijski centar, koji će imati 21 ležaj, a u sklopu kojega će biti različite edukacije, razmjena mladih, organiziranje tematskih kampova...

Ivica Getto
Gradska uprava poticat će slične ideje
Provedbom projekta zadovoljan je i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. “Društveno poduzetništvo novi je oblik poduzetništva koje nije profitno, već se zasniva na socijalnoj kulturi i edukaciji mladih da postanu poduzetnici, što nam nedostaje. Sretan sam što P.G.D.I. provodi ovakve projekte, kakve ćemo i u budućnosti poticati te biti partner’’, kaže Rob, dodajući da je dobro imati takvog partnera na području grada te da treba nastaviti tim putem, pa čak i u suradnji sa srednjim školama.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera