Kultura
U ETNOGRAFSKOM POSTAVU GRADSKOG MUZEJA

Predstavljena slikovnica o Vulkanu i Vinkovcima
Objavljeno 5. listopada, 2022.
Dvojezičnu slikovnicu napisale su Iva Babić i Nikolina Starčević Vorgić

U atraktivnom prostoru stalnog Etnografskog postava vinkovačkog Gradskog muzeja predstavljena je slikovnica "Vulkan i Vinkovci" Ive Babić i Nikoline Starčević Vorgić.



Za djecu i odrasle


Bilingvalna slikovnica u kojoj, prateći preobrazbu zabrinutog psa lutalice u Dječakovog psa Vulkana, posredno upoznajemo i kulturnu baštinu grada. Učenje materinskog i novog jezika, upoznavanje s jezikom književnosti te obogaćivanje općeg znanja, samo su neki od benefita koji ovakvoj vrsti slikovnica daju potpuno pravo na pozornost djece i odraslih, kažu autorice i poučavaju kako radnja u stihu potiče empatiju prema životinjama, ukazuje na vrijednu arheološku i kulturnu baštinu i ističe spoznaju da je najveće blago ljubav.

Slikovnica može biti podjednako zanimljiva te korisna i djeci i odraslima, odnosno onima koji su već upoznali grad ili u njemu žive, kao i onima koje može motivirati da ga posjete te, dakako, svim ljubiteljima životinja.

Podsjetimo, prije mjesec dana iz tiska je izišla slikovnica "Savršeni dan: Lipa i Zadar/ The Perfect Day: Zadar and Lipa", bilingvalna slikovnica u kojoj čitatelji prate dnevnu rutinu galebice Lipe, a posredno upoznaju i važne lokalitete i kulturnu baštinu Zadra u kojem živi. Prva je to od, prema trenutačnom planu, tri slikovnice sa životinjama u glavnim ulogama, uz čije vodstvo odlazimo u skrivene kutke određenih dijelova pojedinih gradova. Namijenjene su djeci i odraslima, jer su zanimljive i onima koji grad već dobro poznaju, ali i onima koji će ga tek zavoljeti.

Nakon zadarske, na red dolazi i vinkovačka, također dvojezična, hrvatsko-engleska slikovnica naziva "Pronađeno blago: Vulkan i Vinkovci/Treasure found: Vinkovci and Volcano". Slikovnice je napisala Vinkovčanka Iva Babić koja trenutačno živi u Zadru, a ilustrirala ih je Nikolina Starčević Vorgić, također Vinkovčanka, učiteljica likovne kulture i osnivačica brenda Jupiii. Ideja se, priča Nikolina, rodila zajedno s njihovom djecom. Iva je imala ideju napraviti ovakvu vrstu malo drukčije slikovnice, a ona je imala želju ilustrirati prvi put, pa su do kraja razvile ideju i krenule na posao.

- U slikovnici je glavni lik pas Vulkan, uz kojega upoznajemo ljepote i značajna mjesta Vinkovaca. Slikovnica je pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, na jednostavan, razumljiv i zaigran način, a njezinu edukativnu vrijednost pojačava činjenica da se s njom upoznaju stvarni, postojeći lokaliteti, ali i uranja u svijet životinje koju sada vidimo kao sugrađanina, prijatelja i vodiča.

Lijep suvenir


Slikovnice su međusobno vrlo različite zato što nam je cilj uhvatiti određenu "vibru" grada, pa je tako zadarska zaigranija i romantičnija, a vinkovačka konkretnija i narativno složenija - pojašnjava Nikolina Starčević Vorgić projekt u kojemu su osim nje i Ive, još i prevoditeljica Ružica Vorgić Krvavica i Marta Huber, korektorica Dijana Ćurković i redaktor Andrew Hodges. U ilustracijama je sudjelovao i njezin tada petogodišnji sin s nekoliko svojih crteža.

Iva Babić kaže kako je ideja napraviti i hrvatsko-njemačku verziju, hrvatsko-talijansku i tako dalje. Dvojezična je kako bi mogla poslužiti i za edukativne svrhe, iako je ponajprije umjetničko djelo.

- Netko može pomoću nje učiti engleski, ili pak hrvatski. Zatim, može biti lijep suvenir nekome tko je bio u Zadru ili u Vinkovcima. Često najmanje poznajemo svoj grad i uvijek mislimo kako ima vremena za posjetiti neke znamenitosti, pa to stalno odgađamo - kaže Iva Babić.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike