EPA
6.7.2024., 00:00
NIZOZEMCI FAVORITI, VIŠE NA PAPIRU NEGO TERENU
Turci pripremaju veliki slavljenički party u svojoj prijestolnici - Berlinu

Posljednjeg putnika u polufinalu Eura saznat ćemo u subotu kasno navečer, nakon što završi okršaj Nizozemske i Turske, koji počinje u Berlinu od 21 sat. Ova strana ždrijeba nokaut-završnice nudi prigodu otići dalje od planiranog. Sumnjamo da je netko vidio Turke među osam, a i Oranje nije baš briljiralo u grupnoj fazi.

Najbolju utakmicu izabranici Ronalda Koemana odigrali su u osmini finala, torpedirali su Rumunjsku (3:0) i tako se napunili samopouzdanjem uoči odlaska u njemačku prijestolnicu. Trebala im je jedna takva injekcija, stigla je u pravo vrijeme i Nizozemci sada u četvrtfinale ulaze kao favoriti. Ne mogu se požaliti ni na protivnika, jer kada se vidi tko je među osam, jasno da je ždrijeb mogao biti puno gori. Ipak, travnjak je jedino mjerilo, a oprez i respekt su nužni ako se želi ostati na turniru i poslije ove runde.

- Bili smo svjesni da nismo na potrebnoj razini, posljednja utakmica u skupini nas je natjerala na razmišljanje. Reakcija cijele momčadi protiv Rumunjske bila je odlična, odigrali smo najbolju utakmicu na turniru dosada i ne namjeravamo stati. Pokazali smo da možemo, a Turska će biti novi izazov - kaže Cody Gakpo, koji je dosada zabio tri pogotka. Pogodio je i za vodstvo protiv Rumunja, asistirao je Donyell Mahlenu za drugi pogodak, a isti igrač je zabio i u sudačkoj nadokandi. Ušao je s klupe u 46. minuti, možda je stiglo i vrijeme da krene od prve i zauzme mjesto Stevena Bergwijna. Ima Koeman slatke brige, sve igrače na raspolganaju, za razliku od svog kolege.

Poharala je "žutica" turske redove na posljednjoj utakmici u skupini protiv Češke. Usprkos tome Vincenzo Montella iskemijao je pobjedničku momčad protiv Austrije (2:1). Strijelac obaju pogodaka bio je stoper Merih Demiral, koji je zbog neprimjerene geste dobio od UEFA-e dvije utakmice zabrane igranja. Kako nije Englez, neće kaznu morati odraditi u razmaku od 12 mjeseci, već odmah, a to znači da bi na raspolaganju ponovo mogao biti tek u finalu. Za ovu utakmicu zbog kartona neće konkurirati veznjaci Ismail Yuksek i Orkun Kokcu, ali vraćaju se kapetan Hakan Calhanoglu i branič Samet Akaydin.

- Imamo problema sa sastavljanjem momčadi, ali pokazalo se da se na svakog igrača ovdje mogu osloniti. Zaslužili smo četvrtfinale, borit ćemo se za prolaz dalje - kratak je Montella, koji će sigurno nešto spremiti i za subotu navečer.

U prethodnih 14 utakmica Nizozemska je slavila u šest dvoboja, četiri su dobili Turci, uz isto toliko neodlučenih ishoda. Posljednji okršaj bio je prije tri godine, Oranje je slavilo sa 6:1 kod kuće u kvalifikacijama za SP. N. Benčina