Osijek
PRIZNANJE J. MLADENOVSKOJ TEŠIJI

“Kuću” Makedonke iz Osijeka nagradili u rodnome Skopju
Objavljeno 5. listopada, 2022.
Angažiranoj i svestranoj intelektualki nagrada za zbirku poezije bit će uručena 20. listopada u Skopju

Kada su mi rekli prije nekoliko dana da sam dobila nagradu, nisam vjerovala svojim očima (javili su SMS-om, jer sam bila na sastanku). A onda sam skakala i ljubila kolegice na poslu koje su se radovale sa mnom. Još ne mogu vjerovati da idem u Skopje za dva tjedna primiti nagradu Ante Popovskog, pjesnika koji je moja trajna inspiracija, da sam uspjela, među 76 pjesnika i pjesnikinja, ja, Julijana iz Osijeka", komentira laureatkinja Julijana Mladenovska Tešija, koja je prestižnu makedonsku pjesničku nagradu "Antevo Pero" za 2022. dobila za neobjavljenu zbirku pjesama "Kuća".



Julijana već 20 godina živi u Osijeku, gdje ju je iz Skopja dovelo srce te radi kao profesorica filozofije na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Donjem gradu (doktorandica je u Utrechtu!), i za to se vrijeme afirmirala i kao pjesnikinja koja piše na hrvatskom i makedonskom jeziku. Nagrada nazvana prema bardu suvremene makedonske poezije, osim velike počasti, Osječanki će donijeti tiskanje i promociju zbirke.

Odluku je donio žiri u sastavu: prof. dr. Vesna Mojsova Čepiševska (predsjednica), dr. Atina Cvetanoska i Žorž Popovski (članovi).

- "Vrata. Uđite", kaže nam pjesnikinja, a mi kročimo u "Kuću" Julijane Mladenovske Tešije. Stihovi koji nas susreću žele nam vedru i veselu dobrodošlicu. Riječ je o posebno zanimljivoj i divljenja vrijednoj poeziji koja nas već pri prvom čitanju uvodi u jednu novu dimenziju svakodnevnog, ali i onog posebnog, intimnog, skrivenog, osobnog. Grafičkim intervencijama u tekstu pjesnikinja naglašava i usmjerava pozornost na ono što joj je bitno, ali pritom ne zanemaruje ostatak teksta. Ova poezija u isto vrijeme koristi riječi, glazbu, slike i ples, a ritam je iskazan intertekstualnim komadima moderne glazbe. Upravo zbog toga ova poezija, koja obiluje figurativnim izrazima, duboko zadire u čitateljevu intimu i izaziva snažne emocije. Naposljetku, autorica je vrlo mudro i vrlo intuitivno odabrala kuću kako bi pokazala višeznačnost tog pojma. Pritom se suptilno približava i kući Ante Popovskog koja je, iako ovdje prikazana na suvremeniji i drukčiji način, u osnovi sinonim za tijelo, dom, zemlju i zavičaj. Poezija Julijane Mladenovska Tešija odlikuje se vrhunskim estetskim vrijednostima i predstavlja istinski poetski idiom makedonskog jezika", navodi žiri u obrazloženju nagrade.

Julijana Mladenovska Tešija svestrana je i angažirana intelektualka koja svojim djelovanjem uvelike pridonosi javnom životu Osijeka, posebice u civilnom sektoru. "Taj je osjećaj pripadnosti i Osijeku i Skopju nevjerojatno moćan. Dok je Osijek pomalo sjetan i divan, i široko voli, Skopje je divlje, kakofonično, i voli duboko, premda pomalo nezgrapno. Ipak, oba su mjesta za mene toponimi slobode i snažna inspiracija", rekla je Julijana kada je u travnju ove godine predstavljala u Skopju svoju prvu zbirku pjesma, naslovljenu Na kauču Sigmunda Freuda (napisanu na hrvatskom i makedonskom, obavljenu u Hrvatskoj).

Međunarodna pjesničko-kulturna manifestacija “Ante Popovski - Antevo pero”, jedinstvena je takva manifestacija u Makedoniji. Uspostavljena je 2018. za neobjavljene pjesničke rukopise na makedonskom jeziku. Ante Popovski bio je liječnik, ali ostat će zapamćen kao jedan od najznačajnijih makedonskih suvremenih pjesnika, član Makedonske akademije znanosti i umjetnosti, esejist, prevoditelj i publicist. Prevodio je s grčkog, albanskog, poljskog, hrvatskog i bio je jedan od najsvestranijih makedonskih intelektualaca s više od trideset knjiga poezije i eseja. Julijani će nagrada biti uručena 20. listopada u Skopju.

Ivana Rab Guljaš
FFOS: O TIJELU, NASILJU I SJEĆANJU
U četvrtom će popularnoznanstvenom ciklusu scientific inter_view u organizaciji Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a u okviru projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta, gostovati Julijana Mladenovska Tešija koja će govoriti o temi Tijelo - nasilje - sjećanje: interdisciplinaran pristup.

Događaj će se održati u utorak (4. listopada), s početkom u 17 sati, u prostoriji 39 FFOS-a. Moguće ga je pratiti uživo u prostoriji, kao i putem mrežne platforme Zoom, preko poveznice: https://us06web.zoom.us/j/82547176792.

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike