Osijek
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN STANOVANJA

Kamenko: Nužan zakon o stanovanju
Objavljeno 4. listopada, 2022.
Svjetski dan stanovanja obilježava se svake godine prvog ponedjeljka u listopadu, a u povodu toga Udruženje stanara grada Osijeka na konferenciji za novinare predstavilo je projekt “Info dani 2”. Nastavak je to prošlogodišnjeg projekta “Info dani - kultura stanovanja u urbanoj sredini”, koji su organizirali pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, a kojim su željeli snažnije povezati pružatelje komunalnih usluga s krajnjim korisnicima, odnosno građanima.

- Prošle godine proveli smo anketu među Osječanima koja je pokazala kako su naši sugrađani zadovoljni kvalitetom stanovanja u gradu. Naravno, uvijek može biti i na višoj razini, kao i područja poput prometa, zbog kojega smo najčešće i imali prigovore stanovnika Osijeka. Isto tako, nikad dovoljno dječjih igrališta, sportskih sadržaja, ali Osječani su zadovoljni kvalitetom usluga koje pružaju komunalne tvrtke. Zakon o stanovanju zapeo je, nažalost, na samom početku. Još prije četiri-pet godina govorili smo o nužnoj potrebi donošenja tog zakona, jer se ljudi uglavnom ne snalaze u cijeloj toj zbrci i ne dobivaju odgovore na svoja pitanja koja se odnose na njihova osnovna prava. Osnovna bi intencija zakona trebala biti reguliranje odnosa suvlasnici, odnosno vlasnici, stambenih jedinica, predstavnik stanara i upravitelj - rekao je Milan Kamenko, predsjednik Udruženja stanara Grada Osijeka.

Krešimir Novoselić, direktor Zavoda za stanovanje, istaknuo je prosječnu starost zgrada, oko 50 godina, kao najveći problem s kojim se susreće ovaj najveći osječki upravitelj stambenog fonda.

- Zavod upravlja s milijun i sto pedeset četvornih metara stambenog prostora u gradu. Na posljednjem natječaju za energetsku obnovu samo su dvije zgrade, od osamnaest prijavljenih, dobile sredstva. Razlog tome je mali iznos lociranih sredstava, nadamo se kako će se on uskoro povećati, pa će i sve druge prijavljene zgrade moći dobiti energetsku obnovu. U Osijeku je do sada obnovljeno dvadesetak višestambenih zgrada u posljednjih deset godina. Trebalo bi još dodatno osvijestiti sugrađane da je to ipak njihova imovina te da svakim ulaganjem u svoju zgradu podižu njezinu vrijednost, a samim time i vrijednost svoga stana - istaknuo je Novoselić. N. Kučar
Najčitanije iz rubrike