Mozaik
DORF NAJAVIO GOSTOVANJA

Projekcije rock-dokumentaraca u Zagrebu i Rijeci
Objavljeno 4. listopada, 2022.

Nakon kraće pauze nastavljaju se DORF projekcije glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu i Rijeci. U klubu Dva Osam, u Zagrebu, nakon šest ovogodišnjih projekcija, ponovno će srijedom biti organizirane ekskluzivne projekcije. Zagrebačka premijera filma "Rebel Dread" (Velika Britanija) u režiji Williama E.Badgleyja, o velikom Donu Lettsu, kojeg smo u kolovozu gledali u Vinkovcima na otvaranju 16. Festivala DORF, zakazana je za 5. listopada, s početkom od 20 sati. Upoznajte jednog od najvažnijih redatelja glazbenih dokumentaraca (dobitnik je i nagrade Grammy 2003. za film "Westway to the World" o legendarnim The Clash). Bavio se glazbom, sudjelovao je na raznim projektima - od igranih filmova (s Jonathanom Demmeom), preko serija za TV diljem svijeta, autor je više od 300 videospotova (Pretenders, Pogues, Clash, Bob Marley…), bio je manager i suradnik niza sjajnih britanskih punk i postpunk-perjanica (The Slits, Public Image, The Clash).



Druga projekcija je 19. listopada, u 20 sati, i to kultni film "Rat art: Hrvatski neovisni umjetnici" (1997.), Kanađanina Zeva Ashera, koji je 1994.-95. u nekoliko navrata posjetio Hrvatsku kao glazbenik te putujući diljem zemlje dokumentirao i intervjuirao umjetnike s kojima se susreo. Ovi intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film u kojem razgovara s raznim umjetnicima, dizajnerima, glazbenim producentima, redateljima (Šumski, Satan Panonski, Sexa, R. Raknic, Buzzers, Voodobuddah, R.U.R. Synthemesc, Cul-de-Sac, Ha det Bra, Let 3, Davor Rocco, Noise Slawonische Kunst, T.R.I.P. Zone Compilation, Ronaldo & the Loaf, Metal Guru, Roughage). Video sagledava nezavisne umjetnike koji stvaraju u kontekstu društva u ratu i neobično je važan dokument scene. Film gledamo ljubaznošću Instituta za suvremenu umjetnost.

Projekcije glazbenih dokumentarnih filmova do kraja godine dogodit će se i u Rijeci, u klubu Beertija, također srijedom, dva puta mjesečno. Prve su na redu 12. i 29. listopada, u 20 sati. Ulaz je slobodan. T.K.

Najčitanije iz rubrike