Regija
PROVEDBA U VETERINARSKOJ STANICI

Sterilizaciju mačaka i pasa platit će Grad
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Akcija se provodi u ambulanti za male životinje Veterinarske stanice Đakovo, a najviše za tri životinje po korisniku usluge
ĐAKOVO



Nakon što je četiri godine uspješno provodio besplatno označavanje pasa mikročipom na svom području te gotovo u potpunosti iskorijenio taj problem, Grad Đakovo preusmjerio je preostala sredstva i u suradnji s Veterinarskom stanicom Đakovo (VS) započeo provođenje kastracije i sterilizacije pasa i mačaka.



Njihovi vlasnici s područja grada Đakova, uključujući i prigradska naselja, mogu se javiti u ambulantu VS-a za male životinje te ondje zatražiti besplatnu kastraciju/sterilizaciju svog ljubimca, odnosno ljubimaca, i to najviše do tri životinje po korisniku usluge.

Plan i za 2023.


Ova mjera ne provodi se kod uzgajivača pasa i mačaka koji se bave uzgojem u svrhu prodaje. Kako su ove godine sredstva ograničena, jer su preusmjerena iz mjere besplatnog označavanja pasa mikročipom, građani se pozivaju da se što prije jave u VS Đakovo kako bi besplatno ostvarili mjeru kastracije/sterilizacije svog ljubimca.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola kaže kako je sada riječ o neiskorištenim sredstvima, a pokazala se potreba za provođenje spomenute mjere kod pasa i mačaka, pa se za ovu svrhu sredstva planiraju osigurati i u proračunu za iduću godinu.

I direktor Veterinarske stanice Đakovo Ante Strmotić potvrđuje kako je akcija besplatnog čipiranja rezultirala značajnim smanjenjem nečipiranih pasa, odnosno, u konačnici pasa lutalica koji su opasnost u prometu, za sigurnost prolaznika, posebice djece i dr. "Pozitivno jest i to što se akcijom sterilizacije/kastracije, osim pasa, obuhvaćaju i mačke, čija brojka uvelike raste zbog problema nekontroliranog koćenja populacije koja nema vlasnika", kaže Strmotić.

Besplatna sterilizacija/kastracija počela je u VS-u Đakovo u ponedjeljak i trajat će, kaže Strmotić, do iskorištenja sredstava.

VS Đakovo u razgovoru je s pojedinim načelnicima općina, a povratne informacije su pozitivne, pa će Levanjska Varoš vlasnicima pasa sa svog područja 50 % sufinancirati prvo čipiranje i cijepljenje. Ostalo snosi vlasnik, a obavlja se u varoškoj veterinarskoj ambulanti. Na svojoj stranici na Facebooku VS Đakovo poziva građane da termin za sterilizaciju/kastraciju pasa i mačaka osiguraju na broj telefona 031/821-870.

I sami udomljuju


I sam VS Đakovo težište baca na kastraciju mačaka, pa je od 15. rujna do 20. listopada napravio akciju, uz cijene niže 25 %, za vlasnike izvan Đakova i okolice, jer se na području potonjih ona od ponedjeljka obavlja besplatno uz gradska sredstva. Problem ničijih mačaka posebno je prisutan pokraj nekih trgovačkih centara zbog zbrinjavanja neprodane hrane, ispred stambenih višekatnica, u Velikom parku, gdje su, kaže Strmotić, mačke jedan od razloga nestanka vjeverica.

Strmotić kaže kako se i Veterinarska stanica nerijetko suočava s mačićima koji su ostavljeni u njezinu dvorištu. "Hranimo ih, udomljujemo preko FB-a, čistimo od parazita", kaže Strmotić.

Suzana Župan
”Život životinja” - besplatna kastracija
Đakovčanin Marko Berberović s kolegicama Martom Džaja, Barbarom Petričević, Ivonom Duvnjak, Livijom Markulinčić i Hanom Lelas, pokrenuo je projekt “Život životinja”, i to novcem iz Europskih snaga solidarnosti. “Cilj je kastracijom smanjiti populaciju nezbrinutih pasa i mačaka. Od 1. srpnja nudimo besplatnu kastraciju u VS-u Đakovo i već u prva dva mjeseca potrošili smo gotovo sav predviđeni novac, a provodit ćemo i edukativne aktivnosti s djecom u OŠ o dobrobiti kastracije”, kaže Berberović. U ovom projektu kastrirano je dosad 109 životinja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana