Regija
PROVEDBA U VETERINARSKOJ STANICI

Sterilizaciju mačaka i pasa platit će Grad
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Akcija se provodi u ambulanti za male životinje Veterinarske stanice Đakovo, a najviše za tri životinje po korisniku usluge
ĐAKOVONakon što je četiri godine uspješno provodio besplatno označavanje pasa mikročipom na svom području te gotovo u potpunosti iskorijenio taj problem, Grad Đakovo preusmjerio je preostala sredstva i u suradnji s Veterinarskom stanicom Đakovo (VS) započeo provođenje kastracije i sterilizacije pasa i mačaka.Njihovi vlasnici s područja grada Đakova, uključujući i prigradska naselja, mogu se javiti u ambulantu VS-a za male životinje te ondje zatražiti besplatnu kastraciju/sterilizaciju svog ljubimca, odnosno ljubimaca, i to najviše do tri životinje po korisniku usluge.

Plan i za 2023.


Ova mjera ne provodi se kod uzgajivača pasa i mačaka koji se bave uzgojem u svrhu prodaje. Kako su ove godine sredstva ograničena, jer su preusmjerena iz mjere besplatnog označavanja pasa mikročipom, građani se pozivaju da se što prije jave u VS Đakovo kako bi besplatno ostvarili mjeru kastracije/sterilizacije svog ljubimca.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola kaže kako je sada riječ o neiskorištenim sredstvima, a pokazala se potreba za provođenje spomenute mjere kod pasa i mačaka, pa se za ovu svrhu sredstva planiraju osigurati i u proračunu za iduću godinu.

I direktor Veterinarske stanice Đakovo Ante Strmotić potvrđuje kako je akcija besplatnog čipiranja rezultirala značajnim smanjenjem nečipiranih pasa, odnosno, u konačnici pasa lutalica koji su opasnost u prometu, za sigurnost prolaznika, posebice djece i dr. "Pozitivno jest i to što se akcijom sterilizacije/kastracije, osim pasa, obuhvaćaju i mačke, čija brojka uvelike raste zbog problema nekontroliranog koćenja populacije koja nema vlasnika", kaže Strmotić.

Besplatna sterilizacija/kastracija počela je u VS-u Đakovo u ponedjeljak i trajat će, kaže Strmotić, do iskorištenja sredstava.

VS Đakovo u razgovoru je s pojedinim načelnicima općina, a povratne informacije su pozitivne, pa će Levanjska Varoš vlasnicima pasa sa svog područja 50 % sufinancirati prvo čipiranje i cijepljenje. Ostalo snosi vlasnik, a obavlja se u varoškoj veterinarskoj ambulanti. Na svojoj stranici na Facebooku VS Đakovo poziva građane da termin za sterilizaciju/kastraciju pasa i mačaka osiguraju na broj telefona 031/821-870.

I sami udomljuju


I sam VS Đakovo težište baca na kastraciju mačaka, pa je od 15. rujna do 20. listopada napravio akciju, uz cijene niže 25 %, za vlasnike izvan Đakova i okolice, jer se na području potonjih ona od ponedjeljka obavlja besplatno uz gradska sredstva. Problem ničijih mačaka posebno je prisutan pokraj nekih trgovačkih centara zbog zbrinjavanja neprodane hrane, ispred stambenih višekatnica, u Velikom parku, gdje su, kaže Strmotić, mačke jedan od razloga nestanka vjeverica.

Strmotić kaže kako se i Veterinarska stanica nerijetko suočava s mačićima koji su ostavljeni u njezinu dvorištu. "Hranimo ih, udomljujemo preko FB-a, čistimo od parazita", kaže Strmotić.

Suzana Župan
”Život životinja” - besplatna kastracija
Đakovčanin Marko Berberović s kolegicama Martom Džaja, Barbarom Petričević, Ivonom Duvnjak, Livijom Markulinčić i Hanom Lelas, pokrenuo je projekt “Život životinja”, i to novcem iz Europskih snaga solidarnosti. “Cilj je kastracijom smanjiti populaciju nezbrinutih pasa i mačaka. Od 1. srpnja nudimo besplatnu kastraciju u VS-u Đakovo i već u prva dva mjeseca potrošili smo gotovo sav predviđeni novac, a provodit ćemo i edukativne aktivnosti s djecom u OŠ o dobrobiti kastracije”, kaže Berberović. U ovom projektu kastrirano je dosad 109 životinja.

Možda ste propustili...

ODOBRENE ČETIRI STIPENDIJE

Potpisani ugovori sa stipendistima

23. GRABOVAČKA KOBASIJADA

Garo pobjednik

OPĆINA TORDINCI ULAŽE KAKO BI BILA ŠTO UGODNIJA ZA ŽIVOT

Pomogli pri kupnji nekretnine i tako pridobili 13 mladih obitelji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČAK KOJI MOŽE BITI INSPIRACIJA SVAKOME

Za Karla, rođenog s cerebralnom paralizom, “ne mogu” ne postoji

2

SREDNJA ŠKOLA DONJI MIHOLJAC IMA NOVI ZANIMLJIVI PROJEKT

Uzgajat će zečeve, patke i kokoši

3

ISKUSTVA S NOVOM OBVEZOM

Mnoge škole imaju kuhinju,
nedostaju im oprema i kuhari