Kultura
OSJEČKI HNK I HRVATSKO KAZALIŠTE PEČUH

Premijera drame "Teror" izvedena u Pečuhu
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Interaktivna kaznenopravna drama u dva čina "Teror" proslavljenog njemačkog odvjetnika i pisca Ferdinanda von Schiracha, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Hrvatskog kazališta Pečuh, u petak je premijerno izvedena u Pečuhu, čime je ujedno obilježeno 30 godina rada jedinog profesionalnog hrvatskog kazališta izvan zemlje. Iznimno uzbudljivu predstavu, koja će na daske osječkog HNK-a premijerno biti postavljena u siječnju unutar programa Scena u sceni, kao priču o sudskoj raspravi u koju se uključuje i publika režirao je Iván Funk.

Izvorni tekst preveo je Ivan Tomek, a uz redatelja Ivána Funka u autorskom su timu predstave i njegov asistent Đula Beri, scenografkinja Júlia Luca Erdős, kostimografkinja Fruzsina Istvánfi, majstor tona Tamás Laurer i oblikovatelj svjetla Attila Specht. "Teror" propituje tragičnu situaciju: kakve su posljedice kada pilot lovačkog zrakoplova, unatoč zapovijedi, sruši putnički zrakoplov koji su oteli teroristi s namjerom da se zabiju u dupkom pun stadion ubivši 164 osobe kako bi spasio 70.000 ljudi.

- Još uvijek sumiram dojmove nakon premijere. Nevjerojatno je koliko me je uloga poštenog, hrabrog, natprosječno inteligentnog i izuzetno vještog pilota obuzela, da sam njegove postupke počeo shvaćati osobno te ga branio svim srcem. Na premijeri sam bio oslobođen, ali proces kroz koji smo kolege i ja prošli bio je zaista poseban jer ovaj te komad uvuče u obranu stavova do srži. Nakon oslobađajuće presude opet je tužan taj dobri i pošteni vojak Koch jer će živjeti s tim križem da je ubio 164 putnika, od kojih je najmlađa žrtva imala četiri godine. Za mene je predstava bila pravi psihološki rollercoaster - rekao je Ćatić.

Osim Armina Ćatića uloge su ostvarili i Tatjana Bertok Zupković kao predsjednica sudskog vijeća, Goran Smoljanović kao branitelj Biegler, Petra Bernarda Blašković kao državna odvjetnica Nelson, Dejan Fajfer kao Christian Lauterbach, Antonija Pintarić kao Franziska Meiser, Gabrijela Ždral kao zapisničarka i Đula Beri kao sudski čuvar.

- Prije svega želim istaknuti kako je rad na predstavi bio predivan, zahvaljujući redatelju Funku, koji nas je precizno uveo i vodio kroz ovaj specifični komad pravne drame. Publika je bila vidkjivo dirnuta, a o temi se govorilo i na domjenku nakon premijere. Dakle, nije predstava bila u prvom planu, nego njezina tema i presuda, koja nikog ne može ostaviti ravnodušnim. Zanimljivo je bilo vidjeti kako su supružnici različito glasali i diskutirali s puno strasti zagovarajući svoju odluku. Uzbudljivo je iskustvo i osjećaj kada se na daskama progovara o temama koje ostavljaju trag i tjeraju ne samo publiku nego i nas na sceni da konstantno promišljamo o onome što utjelovljujemo. Kazalište ovom predstavom ispunjava svoju misiju, a to je da nakon predstave promišljamo o životu, o ljudima i o suživotu. Jedva čekam da zaigramo na daskama naše matične kazališne kuće - kazala je Petra Bernarda Blašković.
D.Miklić
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike