Miroslav Šlafhauzer
10.7.2024., 00:00
“KAD CVATU BIJELI LJILJANI”
Izložba o pobožnosti sv. Antunu Padovanskom
Slike, molitvenici, svijeće i figurice temom su vezane uz sveca cijeloga svijeta

U Paviljonu II Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba "Kad cvatu bijeli ljiljani" Miroslava Šarića iz Zavičajnog muzeja Našice.

Pučka pjesma


Izložba je posvećena pobožnosti sv. Antunu Padovanskom u našičkom i slatinskom kraju te prikazuje materijalnu i nematerijalnu baštinu. Izložene su slike, molitvenici, svijeće i figurice tematski vezane uz sveca cijeloga svijeta, kako mnogi nazivanju sv. Antuna, odnosno prikazani su predmeti kojima su se koristili i još uvijek se koriste vjernici ui iskazivanju osobne pobožnosti sv. Antunu. Autor postava Miroslav Šarić, muzejski tehničar Zavičajnog muzeja Našice, rekao je kako je u katalogu koji prati izložbu precizno navedeno što sve sv. Antun čuva.

- Mi u Našicama smo mu privrženi zbog naše crkve sv. Antuna Padovanskog, a ovaj se svetac slavi i u slatinskom kraju. Zovu ga svecem cijeloga svijeta, jer ga ne štuju samo katolici nego i pripadnici drugih vjeroispovijesti, uključujući pravoslavne i muslimane. Izložba je podijeljena na nematerijalni i materijalni dio. Na području našičkog kraja djelovalo je nekoliko društava sv. Antuna, koja, nažalost, više nisu aktivna - naveo je Šarić.

Prema njegovim riječima, naziv izložbe "Kad cvatu bijeli ljiljani" odabran je po pučkoj crkvenoj pjesmi iz mjesta Sopje, koje također štuje sv. Antuna. Kada je riječ o materijalnom dijelu, izložene su brojne devocionalije (crkveni predmeti koji se odnose na pobožnost), odnosno različite pobožne slike i sličice, sakralna plastika, molitvenik, krunice, svijeće, zavjetni predmeti i narodne nošnje, jer su svečana proslava svetog Antuna i blagoslov ljiljana i djece zahtijevali svečanu narodnu nošnju.

Prikazana je i procesija koja svake godine prolazi Našicama i nije prekidana ni za vremenskih nepogoda i teških političkih prilika. Miroslav Šarić je strastveni istraživač i kolekcionar tradicijske baštine, a izložba gostujućeg karaktera u Vukovar je stigla iz Županje, deveti put.

S dva područja


Rezultat dugogodišnjeg autorova terenskog istraživačkog rada je više od 2000 prikupljenih tradicijskih predmeta. U popratnom je katalogu naveo kako pučka pobožnost u našičkom i slatinskom kraju krije još mnogo toga, da se istraži, prikaže i očuva za buduće generacije.

- Kao prvi korak, odlučio sam prikazati pobožnost i privrženost vjernika našičkog i slatinskog kraja sv. Antunu Padovanskom. Odabrani predmeti za ovu izložbu potječu s ta dva područja, na kojima istražujem posljednjih desetak godina i upravo je to razlog što su zastupljeni na izložbi. Nastojao sam prikazati kako se Antunovo slavilo i na koji se način danas slavi u Našicama i Sladojevcima - naveo je Šarić, kojemu je ovo prva samostalna izložba.

Posjetitelje je na otvorenju izložbe pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović istaknuvši kako je izložba realizirana da bi se vukovarskoj publici prezentirala zbog važnosti štovanja sv. Antuna i u gradu na Dunavu. Izložbu je otvorila etnologinja, viša kustosica vukovarskog muzeja Renata Devetak Roca.

- Postav izložbe dopunjen je predmetima iz Etnografske zbirke grada Vukovara. Posjetitelji imaju priliku vidjeti rekonstrukciju života sv. Antuna - istaknula je Devetak Roca. Ova specifična izložba u Vukovaru ostaje otvorenom do 23. kolovoza.

Dragana Korpoš