Novosti
MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

Božinović: Obrana demokracije za male je države pitanje njihove opstojnosti
Objavljeno 1. listopada, 2022.

ZAGREB - Obrana demokracije, pogotovo za male države, je pitanje njihove opstojnosti, poručio je u subotu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ističući kako se angažman EU-a i NATO-a, posebno u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, svodi upravo na zaštitu demokracije.

Božinović je na zagrebačkom Jarunu, gdje je svečano obilježen Dan policije,novinarima odgovarao i na pitanja vezana uz sinoćnji prosvjed Radničke fronte ispred središnjice te stranke na Trgu žrtava fašizma, a koji je u jednom trenutku prekinuo HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica koji se sa zastavom Ukrajine usprotivio tome što RF u Saboru jedini nije podržao deklaraciju s osudom ruske agresije na tu državu.

Istaknuo je da je njegov spomenuti stranački kolega na taj prosvjed došao i zbog toga što se u isto vrijeme u središtu Moskve održavao skup potpore autokratskom ruskom režimu koji je izvršio agresiju i na kojemu se slavila činjenica da je prisilno anektiran dio teritorija suverene zemlje.

Naglasio je kako u ovoj državi postoje političke snage ili stranke koje nisu podržale navedenu saborsku deklaraciju i ne podupiru osudu agresije na Ukrajinu, kojoj Hrvatska pomaže "na sve moguće načine", i politički i financijski i materijalno te zbrinjavanjem izbjeglica.

Nismo u fazi ulaska Ukrajine u NATO

Upitan smatra li da bi ulazak Ukrajine u NATO predstavljao opasnost u ovo vrijeme, Božinović je rekao kako se u taj vojni savez ne ulazi tako da se samo izrazi želja, već mora postojati jednoglasna odluka svih članica te ispune  potrebni kriteriji, "tako da mislim da nismo u toj fazi".

Na pitanje znači li to da u ovom trenutku nema šanse za ukrajinski ulazak u NATO, odgovorio je: "Pa ja ne bih bio optimist u smislu da je to u kratkom vremenu uopće moguće".

Naglasio je kako je angažman i članica EU-a i NATO-a na zaštiti demokracije, s obzirom da jedan autokratski režim želi zauzeti teritorij druge zemlje ili drugih zemalja, čemu se demokratski svijet protivi na način da pomaže one koji su žrtve takvih napada.

"Zbog toga je EU puno jedinstvenija nego što je netko mislio, jer iako države u demokraciji legitimno govore i izražavaju svoje različite stavove, to što ih spaja je demokracija. To ne može razumjeti samo autokratski režim. Hrvatska je neovisna država i stvorila je svoju neovisnost u trenutku kada je postala demokracija i u trenutku kada se stvorio demokratski kompleks na europskom kontinentu. Dakle, obrana demokracije, pogotovo za manje države, je pitanje njihove opstojnosti", zaključio je Božinović.

(Hina)

Možda ste propustili...

POSTUPAK PROTIV MAMIĆA, OSJEČKIH SUDACA I OSTALIH

Odbijen prijedlog obrane za izdvajanjem dokaza u slučaju osječkih sudaca

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

IZMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELJSTVO

Radnicima desetak posto veće plaće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana