Regija
PODIZANJE SVJESNOSTI O RAKU DOJKE, TE VAŽNOSTI NJEGOVOG RANOG OTKRIVANJA

U Vinkovcima po 23. put obilježen Dan ružičaste vrpce
Objavljeno 1. listopada, 2022.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije,  Liga protiv raka Vinkovci i Klub žene liječenih na dojci „Una“ uz potporu profesora i učenika Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara i logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, danas je u središnjem gradskom parku na Trgu bana Šokčevića, provedena javno-zdravstvenu akciju u povodu Dana ružičaste vrpce, a cilj je podizanje svjesnosti o raku dojke, te važnosti njegovog ranog otkrivanja.

U svijetu je zabilježeno više od 2 milijuna novih slučajeva raka dojke te više od 700 000 smrti od ove pošasti. U Hrvatskoj je u 2019. godini oboljelo 2 999 žena od raka dojke, a u najistočnijoj županiji 118 žena. Također, tijekom 2020. u Hrvatskoj su 722 žene izgubile život, od čega 30 u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

-Danas obilježavamo 23. dan Ružičaste vrpce, to je dan koji obilježavamo prve subote u listopadu, a posvećen je borbi protiv raka dojke. Na ovoj način, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo i Udrugom Una, želimo osvijestiti ženama potrebu za ranim otkrivanjem raka dojke, odnosno za provođenje onoga što tome doprinosi. To su samoprelged, odazivanje na nacionalni program ranog otkrivanja raka. On traje već 16 godina, a tamo se provode ultrazvučni pregledi i mamografija, a po potrebi i druge pretrage – kaže dr Dražen Švagelj, predstavnik Lige protiv raka Vinkovci, a dr Katica Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dodaje kako današnji dan podsjeća na ovu malignu bolest od koje, nažalost, i danas umire veliki broj žena.

-Iako, u zadnjih pet godina bilježimo pad broja umrlih. Međutim, bez obzira na takav povoljan trend smanjenja broja umrlih od raka dojke, i dalje je rak dojke jedan veliki zdravstveni problem na kojeg se treba upozoravati. Ono što je važno za rak dojke, to je svakako da postoji mogućnost ranog otkrivanja ove bolesti. Pravi uzroci obolijevanja od ove bolesti nije još poznat, ali postoje neki rizični čimbenici. Ovakve akcije pozivaju na mamografske preglede svake dvije godine žena između 50 i 69 godina, a zahvaljujući tom nacionalnom programu otkriveno je jako puno ove bolesti, ali isto tako veliki broj žena je zbog toga izliječeno, a to je svakako glavni cilj. U našoj županiji je postotak odaziva veći od državnog prosjeka, ali daleko smo od našeg cilja od 70 posto, tako da ima puno prostora za napredak – drži dr Kata Krešić dodajući kako se pravi uzrok nastanka raka dojki pouzdano ne zna te se ne može prevenirati. Ipak, upozorava dr Krešić, od iznimnog značaja je rano otkrivanje ove bolesti, jer ukoliko se rano otkrije i krene se na vrijeme s liječenjem, postoji veća šansa da liječenje traje kraće, ali i da bude uspješnije.

-Naša udruga prvenstveno se bavi edukacijom, ukazivanjem na važnost prevencije, pomoć oboljelim ženama u boljem snalaženju i nabavke ortopedskih pomagala, ali i podizanje svijesti o važnosti života. Moj apel svim mladim ženama i djevojkama da se ne ogluše odazivima koje provodi javno zdravstvo. Ne samo to, nego da se pridržavaju samopregledu dojki, a danas smo na štandu izložili kartice od pet koraka prilikom tuširanja mogu same detektirati određene promjene. Jednom godišnje valja otići na preglede, kako bi se spasio vaš život - rekla je Mirjana Pešec, predsjednica Udruge žena liječenih od raka dojke „Una“ Vinkovci.

Učenici vinkovačke Zdravstvene škole, mjerili su građanima tlak i šećer u krvi što je jedan od načina preveniranja ove bolesni kod žena, ali mogu oboljeti i muškarci, doduše, puno rijeđe.

M. Flego

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike