Regija
4. VEČER POEZIJE I VINA

Pobjednik Milko Valent s pjesmom „Vino, Sunce: globalno ljepilo“
Objavljeno 1. listopada, 2022.

KAPTOL/PODGORJE

Pobjednik četvrte pjesničke manifestacije „Večer poezije i vina-Vinum et poeta“ na nacionalnoj razini je Milko Valent iz Zagreba, odlučilo je Prosudbeno povjerenstvo u sastavu eminentnih pjesnika: Miroslav Mićanović, Marija Lamot i Lana Derkač. Pobjedniku je plaketa, novčana nagrada i statua uručena na završnoj Večeri poezije i vina u prostoru Nastavne baze požeškog Veleučilišta, pokraj Podgorja. Večer je održana u organizaciji požeškog Ogranka Matice hrvatske i Veleučilišta u Požegi, a uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, Grada Požege i Općine Kaptol.


U najuži izbor izdvojeno je šestoro pjesnika: Milko Valent (Vino, Sunce: globalno ljepilo), Bogdan Arnautović (Treći zglob kažiprsta), Zrinko Šimunović (Shiraz), Sanja Pilić (Ljeto na odlasku), Irena Ivetić (Vinogradarska) i Vera Grgec (Vinska istina starinska).
Pobjednik Milko Valent rođen je 1948. godine u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. Prozaik je, pjesnik, dramatičar, esejist, teoretičar i kazališni kritičar. Dobitnik je niz književnih nagrada, suradnik je brojnih novina i časopisa, radijskih emisija. Izdao je više zbirki poezije i proze.


Na početku je sve nazočne pozdravila Anita Katić, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Požegi, te je zahvalila pokroviteljima i suradnicima. U ime domaćina, požeškog Veleučilišta doc.dr. sc.Brankica Svitlica i doc.dr.sc. Berislav Andrlić zaželjeli su dobrodošlicu sudionicima ove manifestacije. Pozdravnim riječima nazočnima se pridružili i Matea Čeliković, u ime Grada Požege te zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha. Dodjeli nagrade je predhodilo čitanje prošlogodišnje pobjedničke pjesme Požežanke Lane Derkač “Loza i forenzika”. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi požeške klape sv. Lovro s nekoliko zapaženih izvedbi, a treba istaći i nadahnuto vođenje programa manifestacije Nataše Puljašić.

Branka Starčević Tesari

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike