Mozaik
50 GODINA JOJ JE TEK

Opera u Sydneyu počela jednogodišnje slavlje
Objavljeno 1. listopada, 2022.
Nema te osobe koja ne prepoznaje najpoznatiju školjku na svijetu - zgradu Opere u Sydneyu. Opera u Sydneyu počinje jednogodišnju proslavu u povodu 50. rođendana, tijekom koje će biti izvedeno više od 230 predstava uz sudjelovanje lokalnih i međunarodnih zvijezda, a završit će 23. listopada 2023. gala koncertom.

Uz klasične koncerte, Sydney Opera planira u ovoj godini prirediti više suvremenih djela i uključiti više umjetnika iz autohtone zajednice, kao što je Ženski aboridžinski zbor središnje Australije. Opera u Sydneyu "najveća je ikona Australije", rekao je regionalni ministar za umjetnost i kulturu Ben Franklin. Organizatori planiraju niz kulturnih zbivanja, od kojih će neka biti besplatna, a program počinje u listopadu, od kada će se noću projicirati slike na "ikonskim jedrima" arhitektonskog remekdjela. Za veliko finale predviđen je koncert u listopadu 2023. - mjesecu u kojem Opera slavi rođendan, prenosi australska novinska agencija AAP.

Zajedno s obližnjim mostom Harbour Bridge, Sydney Opera simbol je toga australskog grada. Zgradu Opere u Sydneyu projektirao je danski arhitekt Jørn Utzon (1918. - 2008.), dobitnik nagrade Pritzker, najuglednijeg priznanja za arhitekturu. Gradnja je trajala 14 godina, a Operu je 20. listopada 1973. svečano otvorila kraljica Elizabeta II. Od tada je nezaobilazno mjesto za milijune turista koji posjećuju taj grad u Australiji, i koji žele zabilježiti susret sa “školjkom”. H
14

godina trajala je gradnja

zgrade Opere u Sydneyu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike