Regija
U KOLOVOZU UMJESTO 35.000 - 110.000 KUNA

I u Đurđenovcu se gasi javna rasvjeta
Objavljeno 1. listopada, 2022.
ĐURĐENOVAC



Suočeni s visokim troškovima električne energije za javnu rasvjetu, općinska vlast Đurđenovca odlučila se na gašenje svjetla u noćnim satima.



Načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović na posljednjoj je sjednici Općinskog vijeća, odgovarajući na pitanje predsjednice Dragice Pavlić o mjerama ublažavanja energetske krize, rekao da se od rujna provodi gašenje javne rasvjete u svim naseljima na području općine.



Načelnik je iznio podatak da je za kolovoz prošle godine račun za javnu rasvjetu iznosio 35.000 kuna, a za kolovoz ove godine čak 110.00 kuna.



- U ljetnom razdoblju računi za javnu rasvjetu drastično su porasli, a što će biti sada ujesen i na zimu? Predviđanja su da bi povećanje iznosilo oko 1,5 milijuna kuna. I dok smo godišnje za električnu energiju izdvajali 500.000 kuna, po novome taj trošak bi iznosio čak dva milijuna kuna. To je golem izdatak i veliko opterećenje za naš proračun te smo prisiljeni na restrikciju javne rasvjete - rekao je Toplović.



U Đuđenovcu se javna rasvjeta gasi u 24 sata, a u ostalim naseljima u 23 sata. Đurđenovac i sva sela bez javne rasvjete su do 7 sati. No to je rezultiralo problemom.



- Predviđeno je da se javna rasvjeta pali u 7 sati zbog sigurnosti djece koja idu u školu. Međutim, puno ljudi ide na posao u 5.30, kada je mrak. Stoga s našim koncesionarom rješavamo da se javna rasvjeta ranije pali - objasnio je Topalović.



Dodao je kako je nova regulacija javne rasvjete prvi korak te će se vidjeti kolike će biti uštede, a sukladno tome će se poduzimati i druge mjere.



Potaknut pitanjem vijećnika Ive Kljajića o mogućoj zamjeni starih i skupo održivih rasvjetnih tijela LED svjetiljkama, načelnik je najavio rekonstrukciju javne rasvjete. U planu je i postavljanje sunčanih elektrana na javnim općinskim zgradama.



- U pripremi je projekt rekonstrukcije rasvjete, ali i postavljanja solara na općinske objekte. Razmatramo uvjete financiranja i vjerujem da nećemo dugo čekati na realizaciju - istaknuo je načelnik Topalović. Snježana Fridl
Za kolovoz prošle godine račun za rasvjetu iznosio je 35.000 kuna, a za kolovoz ove godine čak 110.00 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike