11.7.2024., 00:00
DIZAJN: KOMBINIRANJE UZORAKA
Velike promjene uz male troškove
Igra tkaninama moguća je u svim prostorima, od vanjskih do blagovaonice

Igra tkaninama i uzorcima ono je što će dati završni dojam prostora i njegov opći ugođaj. Osim živih boja, moderno je kombinirati različite uzorke tkanina, te tako dodatno naglasiti pojedine prostorne zone. Igra uzorcima tkanina može biti primijenjena u svim prostorima, od vanjskih terasa i balkona do dnevnog boravka i blagovaonice, spavaće ili dječje sobe.

Pruge, rombovi...


Uz vrlo male troškove unijet ćete promjene u prostor, a pritom razveseliti i sebe i ukućane. Različiti uzorci, veličine i motivi međusobno se kombiniraju stvarajući zanimljive vizualne dojmove koji će se, zbog svoje raznolikosti, vrlo lako uklopiti u mnoge domove. Geometrijski uzorci su preporučljivi za sve prostore, jer se vrlo jednostavno mogu povezati s klasičnim ili modernim prostorima. Pri tome je poželjno kombinirati više različitih uzoraka - pruge, karirani uzorak, rombovi, pepita uzorak i sl. Boje mogu biti jednake ili razlilite - geometrija podnosi sve kombinacije. Žive boje geometrijskih uzoraka mogu biti primijenjene u detaljima dnevnog boravka ili spavaće sobe, a u dječjoj sobi odlično izgledaju i kao osnovna tema. Naglašeni jastučići u dnevnom boravku, uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi ili posteljina odlični su primjeri upotrebe geometrijskih uzoraka. Tepisi s geometrijskim uzorcima dat će vizualnu "strogost" prostora, ali će ukupan dojam biti vrlo profinjen.

Cvjetovi


Cvjetni motivi su moderni, a uz njih i motivi ostalog biljnog i životinjskog svijeta, poput listova i kukaca. Ti se motivi odlično kombiniraju s geometrijskima i ostavljaju vrlo ležeran dojam u prostoru. Dovoljno je ubaciti nekoliko dekorativnih jastučića s tim motivima i promjena je vrlo vidljiva. Cvjetovi mogu biti veliki, mali, apstraktni, pravilni - odaberite uzorak prema sklonostima. Taj je uzorak odličan i za dječje sobe. Što se tiče spavaćih soba, sitni uzorci stvorit će klasičniji dojam, a krupni će dati ugodniji i opušteniji.
 
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
{embed_infobox_gray}257429{/embed_infobox_gray}