Svijet
RUSKI PREDSJEDNIK

Putin potpisao dokumente o pripojenju ukrajinskih regija
Objavljeno 30. rujna, 2022.

MOSKVA - Ruki predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak sporazume o pripojenju četiriju ukrajinskih pokrajina koje su okupirale njegove snage, eskalirajući sedmomjesečni rat i uvodeći ga u nepredvidivu novu fazu.

"To je volja milijuna ljudi", rekao je Putin u govoru pred stotinama visokih dužnosnika u dvorani svetog Jurja u Kremlju.

"Stanovnici Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižja zauvijek postaju naši sugrađani", istaknuo je.

Na svečanosti koju je Kijev nazvao "predstavom nakaza u Kremlju", Putin je 37 minuta govorio protiv zapada optuživši ga za "čisti satanizam", prije nego što je s čelnicima odmetnutih regija potpisao dokumente o aneksiji.

Potom su svi ustali uzvikujući "Rusija!Rusija!", praćeni oduševljenim ovacijama stotina prisutnih u dvorani.

Putin je u govoru odbacio optužbe da želi oživjeti Sovjetski Savez i kazao da će Rusija braniti svoj novi teritorij svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju, što bi moglo značiti eskalaciju sukoba s Ukrajinom.

Obećao da će Rusija braniti "domovinu i svoje vrijednosti", kazavši da se zapadni svijet boji ruske kulture.

Službenim pripojenjem četiriju spomenutih oblasti Rusija je, rekao je Putin, na početku bitke za "veliku povijesnu Rusiju".

SAD je optužio da vodi "hibridni rat" protiv Rusije i separatističkih vlasti koje Moskva potpomaže u istočnoj Ukrajini.

Zapad je, istaknuo je Putin, prekršio obećanja data Rusiji i stoga nema moralno pravo govoriti o demokraciji, dodavši da se zapadne zemlje ponašaju kao imperijalističke države "koje su to oduvijek i bile".

Nakon što je Putin prošli tjedan rekao da "ne blefira" kada je rekao da je Rusija spremna upotrijebiti i nuklearno oružje kako bi obranila svoj teritorij, bojazan od nuklearnog rata u svijetu sve je veća.

Ruski predsjednik je, međutim, u današnjem govoru istaknuo da je upravo SAD napravio "presedan" korištenjem nuklearnog oružja protiv Japana na kraju Drugog svjetskog rata.

Osvrnuo se i na incident s plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, izravno optuživši "anglosaksonske sile" za eksplozije dvaju plinovoda.

"Za Anglosaksonce sankcije nisu bile dovoljne te su posegnuli za sabotažom. Teško je povjerovati, ali je činjenica da oni stoje iza eksplozija na međunarodnom plinovodu Sjeverni tok", rekao je Putin.

(Hina)

Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike