EPA
11.7.2024., 00:00
NA OTOKU WIGHTU
Otkriven je fosil dinosaura

Fosilni ostaci biljojednog dinosaura koji je lutao našim planetom prije 125 milijuna godina otkriveni su na britanskom otoku Wightu, a za koje znanstvenici vjeruju da je najpotpuniji novi primjerak pronađen u Britaniji u sto godina. S težinom velikog mužjaka američkog bizona, od oko 900 kilograma, taj biljojedni dinosaur vrlo je vjerojatno živio u krdu, smatra Jeremy Lockwood, doktorand na Sveučilištu Portsmouth, koji sudjeluje u iskapanju.

Dinosaur, koji ima 149 kostiju, pronađen je na liticama Zaljeva Compton, na otoku Wightu, nasuprot južne obale Engleske. Pronašao ga je 2023. kolekcionar Nick Chase, koji je u međuvremenu preminuo. Dinosaur je nazvan Comptonatus chasei, u čast i spomen na Chasea. "Nick je imao nos za otkrivanje kostiju dinosaura. Ovo je uistinu vrlo vrijedan nalazak koji nam pomaže razumjeti više o raznim vrstama dinosaura u Engleskoj u ranoj kredi", rekao je Lockwood, koji je upravo o tome izdao rad u časopisu The Journal of Systematic Palaeontology. Na istom su otoku 2022. godine pronađeni ostaci najvećeg europskog dinosaura mesojeda, također iz razdoblja rane krede, koji je bio duži od 10 metara i koji pripada skupini dinosaura zvanih spinosauri.

Otok Wight već je desetljećima poznat kao jedno od najbogatijih nalazišta fosilnih ostataka dinosaura u Europi. Otok je i jedno od rijetkih mjesta u Engleskoj gdje se može naći crvena vjeverica, dočim sivih vjeverica nema. Povremeno se mogu vidjeti jeleni, a na Ventnorovim padinama postoji kolonija divljih koza. Mogu se naći zaštićene vrste poput puha i nekih rijetkih šišmiša. V.Klanac/H