Osijek
KROZ ŠKOLU BUDUĆNOSTI DO KVALITETNIJEG OBRAZOVANJA

Program kreiran u suradnji sa stručnjacima za potrebe tržišta rada
Objavljeno 1. listopada, 2022.

U životu se puno puta suočavamo s važnim i teškim odlukama, mnoge mogu krojiti daljnji tijek života. Jedna od takvih odluka je izbor obrazovanja, jer, primjerice, s odabirom srednje škole počinju i prvi koraci prema izgradnji vlastite budućnosti i u kojem pravcu će ona krenuti. Jedan smjer vodi prema Istarskoj ulici u Osijeku gdje se nalazi Elektrotehnička i prometna škola koja je od 2018. godine od Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u (pod)sektoru elektrotehnike i računalstva.

 

Drugim riječima, u ELPROS-u se pripremaju novi genijalci, nova i svijetla budućnost istoka Hrvatske. Svakodnevica su postale nove tehnologije, pa su tako i potrebe IT sektora iz godine u godinu sve veće.



Upravo je svrha RCK osigurati kvalitetan sustav obrazovanja mladih, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja uz potporu i suradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim i civilnim sektorom, poručuju iz škole. Ono što je važno naglasiti je riječ – suradnja. To je ključni faktor kod kreiranja uspjeha. Osijek se pozicionirao kao jedan od vodećih centara u ovoj industriji, a upravo taj sektor nudi veliki broj mogućnosti. Primjerice, ako ovaj tekst čitate u online izdanju na web-stranici Glasa Slavonije, tu je stranicu netko morao isprogramirati (ono što ne vidite) i dizajnirati (ono što vidite).


Taj nevidljivi dio jedne web-stranice rade back-end developeri ili sportskim (teniskim) rječnikom - "bekendaši". "Back-end je pozadinska logika, ono što se direktno ne vidi pred samim korisnikom, ali jednako je važno, ako ne i važnije od front-enda. To je ono što aplikaciju čini funkcionalnom, što drži sve na okupu. Tako je u jednoj rečenici "back-end" objasnio Denis Sušac, osnivač osječke softverske tvrtke Mono, koju smo posjetili i uvjerili se koliko je i za njih značajan okret prema novim tehnologijama. Velika je to stvar. Kako mi, tako i ostale tvrtke, željeli bismo da Osijek bude prepoznat kao grad u koji se dolazi zbog obrazovanja. Formiranje ovog centra, ali i napredak ostalih škola i fakulteta, nama je od životnog interesa, jer ako ne budemo imali kvalitetan kadar, ni mi nećemo moći funkcionirati. Zato nam je od interesa da se u Osijek dođe zbog kvalitetnog obrazovanja, a onda da se ovdje i ostane", istaknuo je Sušac.

Back-end programeri traženi su u brojnim osječkim softverskim tvrtkama, a to je uvidio i Regionalni centar kompetentnosti ELPROS gdje će se u sklopu programa za obrazovanje odraslih moći upisati usavršavanje u području back-enda. Program je izrađen u suradnji sa stručnjacima iz sektora kako bi se zadovoljile sve potrebe tržišta rada po završetku edukacije. Uz vrhunske predavače iz sektora, polaznici će slušati praktična i teorijska predavanja gdje će brusiti svoje vještine i usavršavati stečena znanja. Na kraju, zašto ne odabrati put koji može donijeti veću kvalitetu života i komfor. I sve to - u Osijeku.

Za više informacija o programu obrazovanja pogledajte OVDJE.

Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike