Mozaik
MELKIOR BAŠIĆ, ČLAN ŽIRIJA U “MASTECHEFU”

Živim svoj život kao i prije
Objavljeno 1. listopada, 2022.
Morate voljeti kuhinju, biti spremni pomaknuti svoje granice i željeti napredovati

Kuharski žiri ‘‘MasterChefa‘‘, koji čine Melkior Bašić, Stjepan Vukadin i Damir Tomljanović, odradio je prvi tjedan s kandidatima, a jesu li spremni za daljnje izazove te neke detalje iz svog života otkrili su u intervjuima za DNEVNIK.hr.



Ovog tjedna mnogima omiljeni chef Melkior ispričao nam je kako je dobio nadimak Gospodin Fatalni, zbog kojeg ga kolege iz žirija zafrkavaju i danas. Iako je od gledatelja i gledateljica pokupio razne simpatije, smatra kako se njegov život nije puno promijenio.

- Počeo sam raditi kao konzultant, ali sve ostalo je isto. Živim svoj život kao i prije, možda je malo veća gužva u njemu, ali to je to. Nema potrebe za privikavanjem iako je bilo malo čudno na početku, ali sam se prilagodio - rekao je.

Brojni kuhari danas se baziraju na modernijim načinima pripremanja hrane, vole eksperimentirati sa začinima, kombinirati razne okuse i namirnice, ali Melkior je odlučan oko jednog - tradicionalno je tradicionalno.

- Kada kuham, više biram tradicionalnu kuhinju. Zapravo, i kad kuham moderno, inspiracija dolazi iz tradicionalne kuhinje, tako da ona pobjeđuje - priča Melkior, koji je odrastao uz oca, uglednog chefa Silvija Belužića, a kroz dvanaestogodišnji rad u uglednoj konzultantskoj tvrtki ‘‘Kreativna kuhinja‘‘ naučio je sve tajne vrhunskoga kulinarstva. Svoja radna iskustva u karijeri stjecao je u 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu kao food consultant i instruktor za brojne klijente, vrhunske hotele i restorane. Na svojim kulinarskim počecima Melkior je stažirao i u profesionalnim francuskim kuhinjama, i to u Michelin restoranima u Bordeauxu u Francuskoj (Restaurant le Prince Noir, Lormont, Restaurant La Cape, Cenon, Restaurant L‘Oiseau Bleu). Poznato je da je za francusko područje karakteristična namirnica sir, a dio je gotovo svakog obroka.

- Uvijek smo sir jeli zasebno, nikad previše u jelima, i uvijek je bio u kombinaciji s voćem. Francuzi su jako ponosni na svoj sir i vole ga istaknuti i serviraju ga samog za sebe, ovisi o kakvom se siru radi. Kad su nama dali da ih probamo, služili su nam ih čiste kako bismo ih što bolje mogli okusiti i raspoznati - otkrio je Melkior.

Kao jedini predstavnik Hrvatske sudjelovao je na Chefs World Summitu 2017., gdje je na panelu pod nazivom "Divlja berba u okolnom području" najboljim chefovima iz cijeloga svijeta govorio o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama u kuhinji s obzirom na specifičan stil kuhanja koji njeguje. S obzirom na iskustvo i znanje, zanimalo nas je bi li Melkior dijelio savjete i na nekom kulinarskom blogu.

- Otvorio bih blog u kasnijim godinama. Pokušao bih naučiti ljude kako spajati namirnice i želio bih im pomoći kako spasiti jelo ako naprave pogrešku, nekim ‘cakama‘ i sitnicama, savjetima chefa - objasnio nam je kuhar.

Nova sezona ‘‘MasterChefa‘‘ je krenula, a ako netko od osoba koje čitaju ovaj intervju razmišlja o prijavi u novu sezonu, ili općenito početi se baviti kuharstvom, evo koji su savjeti jednog masterchefa.

- Prvo, morate to željeti. Morate voljeti kuhinju i biti spremni pomaknuti svoje granice i imati želju za napredovanjem. Bitna je i priprema, psihički i fizički. Smatram da su takve i kuhinje, takav je ‘‘MasterChef‘‘ jako težak i samo najbolji opstaju u njemu - odlučno je odgovorio Melkior. T.K.
Šarmantni Melkior otkrio je koje okuse njegovo nepce više voli u tri blic pitanja.

Kineska ili tajlandska kuhinja? - Tajlandska.

Punjene paprike ili sarma? - Sarma.

Hamburger ili pizza? - Pizza. Volim papati pizzu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike