Magazin
DMITRIJ GUDKOV RUSKI OPORBENI POLITIČAR

Nitko ne želi ratovati
za Putinove interese
Objavljeno 1. listopada, 2022.

Samo Putinov vojni poraz u Ukrajini može srušiti ruski režim, kaže za DW opozicijski političar Dmitrij Gudkov. Opominje Zapad da se opsežne sankcije koje pogađaju obične građane mogu vratiti kao bumerang. Dmitrij Gudkov trenutačno obilazi zapadnu Europu gdje razgovara s političarima i diplomatima. Taj ruski opozicionar, koji je napustio zemlju prošle godine poslije dvodnevnog pritvora, kaže da je jedan od ciljeva zapadnim političarima objasniti da su neke sankcije protiv Rusije efikasne, a neke samo koriste režimu Vladimira Putina:



- Europljani moraju razumjeti da će izazvati još veći problem ako sada izoliraju Rusiju, ograde je žicom visokom šest metara i okolo iskopaju kanal s krokodilima. Naime, nastat će siromaštvo, raspad zemlje bi mogao biti krvav. A nuklearno oružje će ostati i nitko ne zna kamo bi rakete mogle poletjeti. To će zadavati glavobolje i Ukrajini i svima ostalima - upozorava bivši zastupnik u ruskoj Dumi.

Azil za ruske dezertere u Njemačkoj nailazi na pravne probleme...?

- Političari iz gotovo svih političkih stranaka u Njemačkoj žele pružiti zaštitu ruskim dezerterima. Ali, pravna pitanja su još uvijek neriješena, a najvažniji putevi za bijeg iz Rusije su zatvoreni. S druge strane, Zapad mora nastaviti pružati svaku podršku Ukrajini. Samo vojni poraz Putinova režima može nas izbaviti od Putina - kaže Dmitrij Gudkov.

Prema njegovim riječima, djelomična mobilizacija u Rusiji upućuje na “kaos u vojsci”:

- Vodstvo nije adekvatno. Putin je zapravo stvorio takav sustav u kojemu vladaju kaos, kriminal i odsutnost iskrene motivacije - navodi Gudkov.

Na pitanje koliko Rusi zbilja podržavaju napad na Ukrajinu Gudkov odgovara:

- Mislim da, baš kao što se Putin pretvara da ovo nije rat nego specijalna operacija, tako se i većina ljudi pretvara da je podržava. Ali, čim budu sami prisiljeni uzeti pušku u ruke - a to je karta u jednom smjeru - od te podrške ništa neće ostati.

S obzirom na sve veće nezadovoljstvo u Rusiji, kako bi se cijela priča mogla završiti...?

- Mislim da će se na kraju sve okončati na ulicama jer nitko ne želi ratovati za Putinove interese. Nitko ne vidi smisao u ovom ratu. Osim jastrebova koji podržavaju imperij, ali njih nema više od 10 do 12 posto u Rusiji. A i takvi su sada nezadovoljni Putinom i Ministarstvom obrane. Njima je teško oprostiti se od mita da je ruska vojska druga najmoćnija na svijetu - zaključuje Dmitrij Gudkov, bivši zastupnik koji se aktivno bavi politikom od prosvjeda protiv reizbora Putina za predsjednika prije desetak godina. Bio je član više opozicijskih stranaka. Njegov otac Genadij Gudkov, političar i biznismen, također pripada u najpoznatije kritičare Putina. (NS/NR/DW)
Možda ste propustili...

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike