ARHIVA
11.7.2024., 00:00
DOCUMENTA: POTREBNA ZAŠTITA
Kompleks Golog otoka propada

Documenta je ponovo upozorila kako kompleks Golog otoka, u kojemu su zatvarani politički protivnici tadašnjeg režima, već desetljećima propada te pozivaju Upravu i Ministarstvo kulture i medija da objave što se od 2016. poduzelo radi stalne zaštite kompleksa. "Sramotno je da Goli otok i Sveti Grgur još nisu zaštićeni kao važan dio kulturne baštine ne samo Republike Hrvatske već i svijeta. Odluka o preventivnoj zaštiti od strane Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Rijeci donesena je 2016. godine", navodi Documenta u priopćenju.



Goli otok je od 1949. do 1956. godine bio logor za stvarne i navodne pristaše Staljina. Zatvorenici su dovođeni u logor bez pravednog suđenja, često samo na osnovi sumnji, bez ikakvih stvarnih dokaza. Uvjeti u logoru bili su nehumani. Logoraši su se suočavali s brutalnim psihofizičkim nasiljem, žeđi, gladi i bolestima. Procjenjuje se da je na Golom otoku umrlo gotovo 300 osoba, navodi Documenta.



Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba i Akcija za ljudska prava iz Podgorice na Golom otoku organizirale su komemorativno okupljanje u povodu 75. godišnjice dolaska prvih zatvorenika u ovaj logor. S.Margetić/H

Dijana Pavlović