PU vukovarsko-srijemska
11.7.2024., 00:00
RADNIK VINKOVAČKE PLINARE U KRITIČNOM STANJU
Rezao cijev pa izbio požar, opečeno mu 80 posto tijela

Četrdesetsedmogodišnji radnik vinkovačke plinare u kritičnom je stanju nakon što je dobio teške opekline u požaru koji je u srijedu oko podneva izbio na raskrižju ulica Marije Jurić Zagorke i Ante Starčevića, u blizini Željezničkog kolodvora u Vinkovcima. Do požara je došlo u iskopu uz desni rub kolnika Starčevićeve ulice, prilikom obavljanja radova na plinskim instalacijama. Kako je priopćila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, 47-godišnjak iz okolice Vinkovaca u kritičnom je stanju i liječnici vinkovačke bolnice bore se za njegov život. Tijekom intervencije ozlijeđen je i profesionalni vatrogasac JVP-a Vinkovci, kojem je liječnička pomoć također pružena u vinkovačkoj bolnici.

O nesreći na radu kratko su se oglasili i iz vinkovačke bolnice. Priopćeno je kako se 47-godišnjak, kojem su ozlijeđeni i unutarnji organi, nakon pružene liječničke pomoći nalazi na Odjelu intenzivne njege Opće županijske bolnice Vinkovci, no kako mu je opečeno 80 posto tijela, zbog težine zadobivenih ozljeda u četvrtak ujutro će biti prevezen na Kliniku za traumatologiju u Zagreb, u Referentni centar za opekline.

- Do izbijanja požara došlo je oko 12.05 nakon što je radnik rezao plinsku cijev, u sklopu radova na rekonstrukciji plinovoda. Odmah je pozvana hitna pomoć, policija i vatrogasci. Vrlo brzo vatrogasci su uspjeli čovjeka s vidljivim opeklinama izvući iz rupe u kojoj je obavljao radove, nakon čega su ga djelatnici hitne pomoći prevezli u bolnicu. U bolnici je završio i profesionalni vatrogasac, koji je sudjelovao u izvlačenju 47-godišnjaka - kratko je priopćila PU vukovarsko-srijemska, a u priopćenju se dodaje kako je, nakon što su radnik i vatrogasac odvezeni u bolnicu, počeo očevid na mjestu izbijanja požara. Osim očevidne ekipe Policijske uprave vukovarsko-srijemske očevidu su nazočili i inspektor zaštite od požara i inspektor zaštite na radu. Nakon što očevid završi, o svemu će se izvijestili nadležno državno odvjetništvo te će se znati tko će biti kazneno prijavljen za ovu nesreću na radu u kojoj je život 47-godišnjaka ugrožen, a ozlijeđen je i vatrogasac koji ga je spašavao. Do zaključenja teksta nisu bile poznate težine ozljeda vatrogasca JVP-a Vinkovci. Kako neslužbeno doznajemo, vatrogasac nije životno ugrožen.

Bio je to uobičajeni radni dan za djelatnike koji su obavljali radove na rekonstrukciji plinovoda na raskrižju Starčevićeve i Ulice Marije Jurić Zagorke, a stanari su bili obaviješteni da će za trajanja radova opskrba plinom biti obustavljena. Oko podneva stanovnici zgrada u neposrednoj blizini raskrižja začuli su povike na ulici, a jedan od njih je kroz prozor ugledao kako je izbio požar u rupi koju su, uz rub kolnika Starčevićeve ulice, na zelenoj površini, radnici iskopali. Začuli su samo povike: "Zovi vatrogasce! Zovi hitnu!" Od tog trenutka do dolaska hitne pomoći i vatrogasaca prošlo je nekoliko minuta.

- Vrlo brzo su jednog čovjeka stavili na nosila, unijeli u kombi hitne i, kako čujem, s njim odjurili u bolnicu. Vidjeli smo također kako su se drugi radnici plinare hvatali u nevjerici za glavu. Nakon toga je policija trakama ogradila rupu u kojoj je izbio požar - rekao nam je jedan od stanovnika Starčevićeve ulice.

Djelatnici plinare koji su se zatekli na mjestu nesreće, kao ni vatrogasci, nisu davali izjave.

Milan Bugarić