Novosti
PLAN EUROPSKE KOMISIJE

Pregovorima do manje cijene plina
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Europska komisija pregovara s pouzdanim dobavljačima plina o snižavanju cijena plina koji se dostavlja plinovodima, a ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijene plina, izjavila je povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson, uoči izvanrednog sastanka ministara energetike država članica EU-a u Bruxellesu. Očekuje se da će ministri postići suglasnost oko prijedloga za smanjenje potražnje za električnom energijom kako bi se snizile cijene struje za potrošače i mjera za raspodjelu viška prihoda energetskog sektora u korist krajnjih kupaca. Komisija predlaže obvezu smanjenja potrošnje električne energije za najmanje pet posto tijekom odabranih sati vršnog opterećenja. Države članice morat će utvrditi deset posto sati s najvišom očekivanom cijenom i smanjiti potražnju tijekom tih vršnih sati. Kao drugu mjeru Komisija je predložila određivanje gornje granice prihoda za "inframarginalne" proizvođače električne energije, odnosno elektrane s nižim troškovima koje ne koriste plin za proizvodnju struje, nego obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i lignit. Kao treću mjeru Komisija predlaže privremeni solidarni doprinos za višak dobiti ostvarene u djelatnostima u sektorima nafte, plina, ugljena i rafinerija koje nisu obuhvaćene inframarginalnom gornjom granicom prihoda.

Skupina država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, zatražila je od Europske komisije da za sastanak ministara energetike pripremi prijedlog o postavljanju gornje granice na veleprodajnu cijenu plina. Pismo s takvim zahtjevom do sada je potpisalo 15 država članica, koje bi mogle osigurati kvalificiranu većinu i usvojiti prijedlog. Ali, da bi prijedlog došao na dnevni red, Vijeća mora ga predložiti Komisija, što je izostalo. Komisija je umjesto toga pripremila dokument koji će poslužiti kao podloga za raspravu na ministarskom sastanku. U tom dokumentu kaže se da su "zanemarive" mogućnosti Rusije da preusmjeri prodaju svoga prirodnog plina prema drugim tržištima, ako se odluči na to kao odmazdu u slučaju da EU uvede ograničenje cijene ruskog plina. "U slučaju potpunog prekida dostave ruskog plina, EU bi se kao cjelina mogao nositi tijekom zime s prosječnom temperaturom zahvaljujući uskladištenim zalihama i planom za smanjenje potražnje koji je usvojen u srpnju", kaže se u tom dokumentu.

Za one članice koje su trenutačno ovisne o ruskom plinu treba naći rješenje u punoj solidarnosti ostalih članica, dodaje se u tom dokumentu. Povjerenica Simson kaže da Rusija nije pouzdan partner, nego je uzrok problema. H
Za one članice koje su ovisne o ruskom plinu treba naći rješenje u punoj solidarnosti ostalih članica