Svijet
URAGAN POGODIO FLORIDU

Ian uništio neke gradove u svom razornom pohodu
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Gotovo 2 od 11 milijuna kućanstava na Floridi bila su u četvrtak bez struje zbog uragana

Snažan uragan Ian nanio je štetu golemih razmjera i gotovo uništio neke gradove u Floridi, a stižu i informacije o dvije poginule osobe, rekao je u četvrtak guverner Ron DeSantis, dodavši kako nikada nisu vidjeli slične poplave. U oluji su neke zone, Cape Coral i grad Fot Myers, potpuno potopljene i uništene.



Ian se obrušio na kopneni dio jugozapada Floride snagom uragana četvrte kategorije od njih pet na Saffir-Simpsonovoj ljestvici i sada je oslabio na tropsku oluju sa snažnim vjetrom i velikim oborinama, te i dalje ima razornu moć. Iako je štetu još uvijek teško procijeniti, ona je bila vidljiva već nekoliko sati nakon prolaska uragana. Gotovo 2 od 11 milijuna kućanstava na Floridi bila su u četvrtak ujutro bez struje, uglavnom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica PowerOutage. Predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje.

U blizini putanje uragana, blizu otočja Keys, u nevremenu je potonuo brod s migrantima i obalna straža još traga za 20 ljudi, nakon što je troje spasila, a četvero je uspjelo doplivati do obale. Ian je, praćen vjetrom koji je puhao 185 km/h, stigao na kopno, na obalu Cayo Coste, na jugozapadu Floride. Nekoliko okruga blizu mjesta do kojih je Ian stigao gotovo je potpuno bez struje. Tako je grad Punta Gorda utonuo u mrak. Tijekom noći tek je poneka zgrada, opremljena generatorima, bila osvijetljena, čulo se jedino fijukanje vjetra i pljuštanje kiše. Nekoliko sati prije grad je, nakon što se našao u središtu uragana, doživio kratak predah. No udari vjetra i kiša vratili su se još žešći, rušeći prometne znakove, odnoseći dijelove krovova i lomeći drveće.

Uragan Ian u utorak je pogodio Kubu, gdje je usmrtio dvije osobe i prekinuo opskrbu električnom energijom. H
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike