Osijek
SUPTROPSKO POVRĆE UDOMAĆILO SE U SLAVONIJI

Zvijezda zelenog četvrtka na tržnicama bio je batat
Objavljeno 29. rujna, 2022.

Zvijezda zelenoga četvrtka na osječkim tržnicama bio je batat koji od jeseni 2006. godine "stanuje" u Osijeku. Već više od deset godina dio je te priče i Marko Pljuskovac, član baranjske zadruge, poznatiji po nadimkom Mr. Batat. "Već više od 12 godina prodajem sadnice batata, a logičnim slijedom počeo sam ga i uzgajati. Ove godine zasadio sam 400 sadnica batata", kaže Pljuskovac.



Osvojio je batat mnoge male i velike vrtove, i ta, inače suptropska povrtnica, postala je naša, domaća, slavonska. Obogatila je naše jelovnike, jer se jednostavno, lako i maštovito priprema na bezbroj načina. Batat možemo jesti svježeg u kombinaciji s drugim povrćem, možemo ga kuhati, pirjati, peći, pržiti, savršen je podjednako u juhama i varivima, ali i kao dodatak za pripremu kruha i peciva. Batat je izvrsna hrana za sve generacije, a najviše se preporuča djeci, sportašima i dijabetičarima. Nakon brojnih mudrih savjeta po koje smo došli vezano uz ovu zdravu namirnicu, imali smo priliku i kušati odličan slani namaz od batata, a potom i slatki namaz pripravljen od ekološkog kakaa i batata, oba iz kućne radinosti Ljiljane Olujić. E.Ristevski
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike