Osijek
DAN RUŽIČASTE VRPCE I DAN HODANJA

Rak dojke važno je otkriti rano, pridružite se akciji u subotu kod pješačkog mosta
Objavljeno 30. rujna, 2022.

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu, pa će tako biti i ove godine. Istodobno, sada već tradicionalno, na poziv međunarodne organizacije za rekreaciju (Sport za sve) svakog se prvog vikenda u listopadu diljem svijeta obilježava Svjetski dan hodanja, a u Hrvatskoj ujedno i Nacionalni dan hodanja. Cilj je poticanje građana da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja, uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprjeđivanju vlastitog zdravlja.



Ovogodišnje obilježavanje u Osijeku organiziraju Mammae Osijek - Klub žena liječenih na dojci, aktivnost Hodanjem do zdravlja Nacionalnog projekta Živjeti zdravo, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama u Osijeku, uz medijsku podršku, kao i uz potporu ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije.



- Zato što je rak dojke, unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju, još uvijek najčešće sijelo raka u žena te vodeći uzrok smrti od raka u žena, želimo ukazati na važnost odlaska žena, ali i muškaraca na redovite preglede dojki. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u vezi s preventivnim pregledima i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe. Pozivamo žene, ali i muškarce, koji također nisu pošteđeni od raka dojke, da nam se pridruže na Danu ružičaste vrpce u subotu od 10 do 13 sati kod0 pješačkog mosta i educiraju o važnosti prevencije ove bolesti, a darujući ružičastu vrpcu svojima najmilijima ujedno ih potaknu na redovito pregledavanje svojih dojki, na važnost odaziva na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Istodobno želimo sugrađanima približiti važnost i protektivan utjecaj hodanja kao tjelesne aktivnosti dostupne i provedive ljudima svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću, a koje je prepoznato u prevenciji bolesti koje su posljedica modernog "sjedilačkog" načina života - poziva dr. med. Nikola Kraljik, spec. javnog zdravstva, tajnik Gradske lige protiv raka Osijek, te koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog projekta Živjeti zdravo za Osječko-baranjsku županiju.

Ivana Rab Guljaš
Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike