Crna kronika
EUROPOL I ENFAST POKREĆU KAMPANJU #GAMEOVER

I pet Hrvata na popisu je najtraženijih kriminalaca
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Traže se Tomislav Šoljić, Milan i Marko Nikolić, Kristijan Čačić i Manuel Vulić

Među najtraženijim kriminalcima u Europskoj uniji nalazi se i pet Hrvata, od kojih je jedan proglašen posebno opasnim. Traže se zbog ubojstava, droge, oružja... Naime, europska mreža timova za aktivnu potragu za bjeguncima (ENFAST), uz potporu Europola, pokreće kampanju EU Most Wanted 2022. kako bi se usredotočila na bjegunce diljem Europe koji su članovi organiziranih kriminalnih skupina.



Ove je godine na web-stranici postavljeno više od pedeset profila bjegunaca povezanih s organiziranim kriminalnim skupinama. Svi kriminalci u ovogodišnjoj kampanji traženi su zbog teških zločina u Europi kao što su ubojstva, trgovina ljudima, oružane pljačke i terorizam među ostalim kaznenim djelima. Kao naročito opasan, s oznakom "dangerous", hrvatski je državljanin Tomislav Šoljić (37). Šoljić se traži zbog počinjenja kaznenog djela kao član zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, pomaganje i poticanje, teško ubojstvo, pokušaj ubojstva, odnosno teške tjelesne ozljede. Europol navodi kako može biti opasan, nasilan i/ili naoružan.

Ubojstvo Sliška


Milan Nikolić (46) također po tjeralici može biti opasan, nasilan i/ili naoružan kao i prethodnik, a on je 2005. godine u Podgori u Hrvatskoj počinio kazneno djelo teškog ubojstva druge osobe iz koristoljublja. U bijegu je od 2011. godine, a osuđen je na 15 godina zatvora. Na tjeralici Europola je i Kristijan Čačić (27), trgovac drogom, traži se zbog počinjenja kaznenog djela kao član zločinačkog udruženja, ilegalne proizvodnje i prometa drogama. Manuel Vulić (36), šef organizirane kriminalne skupine, traži se zbog zločinačkog udruživanja i počinjenja kaznenog djela u sklopu istoga, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, teško ubojstvo i nedopušteno posjedovanje, proizvodnja i nabava oružja i eksploziva.

Marko Nikolić (59), poznat i kao Markoni, 2000. i 2001. godine u Hrvatskoj je počinio kazneno djelo pomaganja u teškom ubojstvu. Od tada je u bijegu, a i za njega Europol navodi kako može biti opasan, nasilan i/ili naoružan. Osuđen je na 12 godina zatvora. Nikolić je pomogao Jamesu Cappiauu, belgijskom legionaru i plaćeniku, da izvede atentat na Vjeku Sliška, u to vrijeme poznatog kao "kralja poker aparata". Sliško je ustrijeljen u središtu Zagreba, usred gužve, nadomak Cvjetnog trga. Nikolić ga je čekao sjedeći u kafiću, a čim ga je ugledao, dojavio je to Cappiauu te odmah pobjegao s mjesta događaja. Nikolić je na prvom suđenju bio proglašen krivim i kažnjen s 30 godina zatvora, a na drugom je bio oslobođen krivnje. U trećem procesu njegova je uloga ponovo dokazana. Spekulira se kako se skriva u Južnoj Americi.

Pomozite nam


Ovogodišnja kampanja Europola posebno je usmjerena na vođe i ključne članove organiziranih kriminalnih skupina. Neki od profila koji su istaknuti na ovogodišnjoj listi uključuju mafijaške bossove koji su počinili ubojstva i masakrirali nedužne ljude, trgovce drogom, ljudima, nasilne kriminalce koji izvode ubojstva ili druge nasilne radnje u ime kriminalne skupine te perače i pronevjere novca. Slično poslovnom okruženju, jezgra kriminalne mreže sastoji se od menadžerskih slojeva i terenskih operatera. Ova je jezgra okružena nizom aktera povezanih s kriminalističkom infrastrukturom koja pruža usluge podrške. Usmjeravanjem na kriminalce koji imaju ključne uloge unutar ovih mreža, kampanja nastoji srušiti čitave skupine organiziranog kriminala.

Izvršna direktorica Europola, Catherine De Bolle, rekla je: "Ne može biti jednostavnije za građane EU-a da sudjeluju u ovoj kampanji - jedna vaša mala akcija može značiti da je opasni bjegunac uhićen i optužen, spašavajući potencijalne žrtve. Provjerite web-stranicu i pomozite nam pronaći ih. Mogli biste ih srušiti - #GameOver."

ENFAST i Europol mole građane EU-a da posjete web-stranicu i pogledaju slike ovih bjegunaca te provjere prepoznaju li nekoga od njih. U sklopu kampanje bit će otkriveni murali kako bi se povećala svijest o kampanji i privukla veća medijska pozornost. Prvi mural bit će otkriven u Bruxellesu u Belgiji 28. rujna kako bi se obilježila inauguracija kampanje. Slike će se fokusirati na "kulu od karata" jer bi uklanjanje ključne figure u kriminalnoj mreži preko anonimne dojave moglo izazvati pad cijele organizacije.

Sandra Lacić
KAMPANJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Kampanja će se pojaviti na društvenim mrežama i postojat će poziv na akciju na svim jezicima EU-a kako bi se dosegnula što šira publika. Kampanja EU Most Wanted doživjela je značajan uspjeh u prošlosti s brojnim anonimnim dojavama koje su dovele do stvarnih uhićenja. Stranica je izvorno pokrenuta 2016. godine, a od tada je na njoj popisano 335 profila bjegunaca. Od ove brojke uhićeno je 120 bjegunaca, a na 43 uhićenja izravno je utjecala činjenica da je profil bjegunca objavljen na web-stranici. Od pokretanja prošlogodišnje kampanje u prosincu 2021. bilo je 10 uhićenja.

Promjenjiva priroda prekograničnog kriminala potaknula je nacionalne policijske snage u državama članicama EU-a da udruže snage i iskoriste svoju stručnost kako bi spriječili da opasni kriminalci pobjegnu i izbjegnu kaznu.

Mole se građane EU-a da posjete web-stranicu i pogledaju slike bjegunaca te provjere prepoznaju li nekoga

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike