Kultura
PRVI EU PROJEKT MATICE HRVATSKE

Socijalno inkluzivno novinarstvo u kulturi
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Projekt "Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca", prvi EU projekt Matice hrvatske s naglaskom na socijalno inkluzivno novinarstvo u kulturi, svečano je zaključen uz poruke o važnoj ulozi novinarstva u senzibilizaciji cijelog društva.

- Mi smo u Matici beskrajno sretni i ponosni što smo imali sreće i zadovoljstvo biti dio ovog projekta, s kojim na dobitku nije samo naš dvotjednik Vijenac i Matica hrvatska, nego i cijelo naše društvo - rekao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravljajući okupljene u Matičinoj velikoj dvorani. Završetak projekta nije i završetak našeg senzibiliteta za ranjive skupine, napomenuo je. "Mislim da smo svi obogaćeni, da smo svi postali senzibiliziraniji i da smo spremni na drukčiji način promatrati teme koje smo obrađivali", poručio je Gavran.

Projekt se provodio od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2022. u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu te Udrugom Pragma. Vrijedan je 1,39 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda, dok je iz državnog proračuna osigurano 15 posto nepovratnih sredstava. Voditelj projekta, glavni urednik Vijenca Goran Galić, kazao je kako je on rezultat dugog promišljanja kako otvoriti dodatan prostor za vrijedne projekte brojnih institucija i ustanova u Hrvatskoj koji su ranije ostajali u medijskoj sjeni. U okviru projekta Vijencu je pridodan redoviti prilog pod nazivom "Inkluzija", u kojemu su tijekom dvije godine kroz 44 broja objavljena 264 članka, a pisalo ih je 20 novinara predvođenih urednikom Borisom Beckom te je prilog prepoznat "kao mjesto drukčijeg novinarstva koje u prvi plan stavlja čovjeka". Na ostvarenim je rezultatima Matici i Vijencu čestitala Jasna Vaniček Fila iz Ministarstva kulture i medija. Najavila je novi javni poziv usmjeren na unaprjeđivanje medijske pismenosti pripadnika ranjivih skupina, koji će biti uskoro raspisan.

U sklopu projekta izdan je priručnik za novinare "Izvješćivanje o ranjivim skupinama", predstavljen u sklopu završnog događanja, nakon čega su dodijeljene nagrade "Inkluzija" za novinarska postignuća Anđeli Vidović, Klari Jakobović i Andriji Tunjiću. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana