Ekonomija
IAKO U ZAOSTATKU ZA 2019. ZA 50 POSTO:

Hosteli poslovali bolje nego u prošloj godini
Objavljeno 30. rujna, 2022.

Hosteli u Hrvatskoj poslovali su bolje nego lani, no s ukupno 462 tisuće noćenja od početka godine do pred kraj rujna u zaostatku su za 2019. godinom za oko 50 posto, podatci su iz sustava eVisitor koji pokazuju i da je hostela u 2022. bilo kao i 2019. godine - 370. Ukupno je u hostelima ove godine do pred kraj rujna boravilo 145 tisuća turista, što je oko 60 posto manje nego u istom razdoblju 2019. Unatoč zaostatku za tom rekordnom godinom, većina hostela zadovoljna je popunjenošću, posebice u ljetnim mjesecima i nakon dvije godine pada zbog pandemije. Hosteli su ove godine ponudili turistima četiri posto više kreveta nego 2019. godine, nešto više od 19,2 tisuće. Najviše je noćenja u hostelima od početka ove godine ostvareno u Istarskoj županiji, 113 tisuća, što je 38,5 posto manje nego u istom razdoblju 2019., a većina drugih županija u odnosu prema toj godini ima manje hostelskih noćenja.

 


Poraste broja noćenja u hostelima u odnosu prema 2019. imaju samo Varaždinska županija s oko 11,2 tisuće noćenja ili 18,3 posto više, te Virovitičko-podravska gdje je 79 noćenja u hostelima 145 posto više nego 2019. godine. Po odredištima, nakon prvog Zagreba, po noćenjima u hostelima slijedi Split s 51 tisućom ili oko 42 posto manje nego 2019., a isti zaostatak ima i Crikvenica (rivijera) čiji su hosteli na trećem mjestu s 41,5 tisuća noćenja. Slijede hosteli u Umagu i Poreču, koji i najmanje zaostaju u noćenjima za 2019. od 25, odnosno 10 posto, dok najmanji pad u odnosu prema toj godini, od pet posto, imaju hosteli u Šibeniku sa 17 tisuća noćenja. Među glavnim trendovima na hostelskom tržištu je dolazak raznih dobnih skupna, ne samo mladih, pa i obitelji, što se pripisuje poboljšanju kakvoće smještaja.


U hostelima, naime, nisu više samo višekrevetne sobe sa zajedničkim sanitarnim čvorovima, nego ih sve više ima sobe s dva, tri ili četiri kreveta, sa zasebnim kupaonicama i mogućnostima doručka te drugih sadržaja, ističe izvršni direktor Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza - HI Croatia Dražen Gečević.


Slično je i u njihovih sedam hostela kojima neposredno upravljaju u sedam gradova u Hrvatskoj, koji su ove godine svi bili otvoreni i radili s boljim rezultatima nego posljednje dvije godine, no i oni za 2019. još u noćenjima ukupno zaostaju za oko 12 posto. No kada se tome dodaju noćenja u njihovu hostelu Stara pekara u Osijeku, u Tvrđi, koji su otvorili prošle godine, onda je broj ukupnih noćenja u njihovim hostelima u odnosu prema 2019. manji oko sedam posto.
Među svim njihovim hostelima ima i onih u kojima je ostvaren bolji fizički promet nego 2019., poput hostela u Zagrebu, u kojemu je do sada ove godine bilo 19,5 posto više noćenja nego te posljednje pretpandemijske godine. Gečević iznosi još jedan trend: hosteli su među rijetkim smještajnim objektima u turizmu koji ni ove ni prošle godine u Hrvatskoj, a ni šire u Europi nisu osjetnije povećavali cijene, pa ne očekuju ni velike poraste godišnjih prihoda. H

Hosteli su ove godine ponudili turistima 4 % više kreveta nego 2019. godine, nešto više od 19,2 tisuće

Najčitanije iz rubrike