Grad Vukovar
12.7.2024., 00:00
BROJNI RADOVI NA KOMUNALNOJ INFRASTRUKTURI U VUKOVARU
Gradit će još 17 kilometara biciklističkih staza, sanirali su ceste i pristupne puteve

VUKOVAR - Baš kao što je i predviđeno planovima građenja i održavanja komunalne infrastrukture, u Vukovaru se i ove godine radi na više lokacija kada je riječ o saniranju i izgradnji cesta u različitim dijelovima grada.

Nisu izostavljeni ni radovi na biciklističkoj stazi, a unatoč visokim temperaturama, poslovi se ne zaustavljaju, već odabrani izvođači vrijedno obavljaju dogovoreni posao. Tako su čelnici grada na Dunavu početkom tjedna obišli radove na biciklističkoj stazi u Vinkovačkoj ulici. Izvođenje radova započelo je u lipnju, izvodi ih gradska tvrtka Komunalac, a završetak je predviđen za rujan. Biciklistička staza ukupne je duljine 1278 metara, ugovorena je vrijednost radova 426.815,70 eura, s tim da će ih Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati s 350 tisuća eura.

Gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo napretkom radova na biciklističko-pješačkoj stazi navodeći kako je biciklistička staza u Vinkovačkoj ulici prva dionica projekta kroz koji će biti izgrađeno dodatnih 17 kilometara staza za bicikliste.

- Nastavljamo razvijati biciklističku infrastrukturu u gradu, ponajprije zbog sigurnosti naših građana, ali i zbog mogućnosti rekreacije i boravka na otvorenom. Cilj nam je smanjiti i emisiju stakleničkih plinova i ljudima omogućiti aktivan život - rekao je i najavio kako će će ubrzo nastaviti i s drugim dijelom projekta koji će se "nasloniti" na projekt u sklopu ITU mehanizma preko kojega će se izgraditi biciklistička staza prema Bršadinu i Trpinji.

Na području Vukovara dosad je izgrađeno 18 kilometara biciklističkih staza, a pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig naglasio je kako je izrađena dokumentacija za još 17 kilometara staza uz izrazito frekventne ceste na području grada.

- Nakon Vinkovačke ulice započet ćemo izgradnju biciklističke staze u Ulici Matice hrvatske te potom u Ulici Blage Zadre u Borovu naselju - najavio je Čulig.

Kada je riječ o cestama, ovo je proljeće bilo prilično aktivno diljem grada na Dunavu. U svibnju je javnosti prezentirano kako je novoizgrađena spojna cesta Lužac - Budžak, čime su sva susjedna gradska naselja napokon spojena cestovnim pravcem, a osim bolje povezanosti stanovništva cesta je rezultirala i novim alternativnim pravcem kojim se može iz Vukovara doći do Borova naselja. Projekt je proveden u dvije faze zbog imovinskopravnih odnosa, dužina asfaltiranog puta iznosi 1030 metara, s tim da je duž cijele ceste postavljen asfaltni sloj debljine 8 centimetara.

Gradske vlasti nisu zaboravile ni prigradsko naselje Sotin, gdje je izgrađen novi pristup obali Dunava. Pročelnik Čulig najavio je kako je izgradnja pristupnog puta dužine 500 metara princip koji će Grad koristiti u budućnosti.

- Osigurali smo kamenu granulaciju od Hrvatskih željeznica, koje su radile konstrukciju željezničke pruge, tako da smo taj materijal koristili kao podlogu asfaltu. Isto radimo i na pristupnim cestama na Vučedolu - pojasnio je.

Nedavno je tvrtka Cestorad dovršila radove na sanaciji Bokokotorske ulice, a iz Grada je navedeno kako je u planu sanacija još nekoliko odvojaka i putova kako bi građanima omogućili sigurniji i lakši pristup domovima te dodatno uljepšali infrastrukturu i izgled Vukovara.

Dragana Korpoš
{embed_infobox_gray}257378{/embed_infobox_gray}