TvObzor
SERIJA NADAHNUTA NAGRAĐIVANIM ROMANIMA PETERA JAMESA

”Roy Grace” premijerno u sklopu ciklusa Krimi petak na HTV2
Objavljeno 30. rujna, 2022.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 30. rujna na Drugom programu (HRT-HTV2) u sklopu Krimi petka u 21.50 kreće s premijernim prikazivanjem britanske serije “Roy Grace” (“Grace”). Serija je nadahnuta nagrađivanim romanima Petera Jamesa o Royu Graceu, hrabrom detektivu u upornoj potrazi za istinom koja se skriva iza najsloženijih kriminalističkih slučajeva koje je Brighton vidio.



Prve su dvije sezone, zahvaljujući slavnom scenaristu Russellu Lewisu, postale hit među publikom i kritikom, a kreativni autorski tim serije “Roy Grace” nastavio je s Royevim istragama u adaptaciji još triju uzbudljivih priča. Serija knjiga o Royu Graceu prevedena je na 38 jezika, a diljem se svijeta prodala u više od 21 milijun primjeraka. Glavnu ulogu detektiva Roya Gracea tumači John Simm, a uz njega su u seriji još i Richie Campbell kao detektiv Glenn Branson, Zoë Tapper kao Cleo Morey i Craig Parkinson kao detektiv Norman Potting.

Neuobičajene policijske metode višeg detektiva Roya Gracea dođu pod sumnju tijekom unakrsnog ispitivanja na suđenju u slučaju ubojstva. A kad se novinar dočepa te teme, to samo dodatno pogorša Royev odnos s nadređenima koji su zabrinuti da on nanosi štetu ugledu mjesne policije. Njegova šefica, zamjenica šefa policije Alison Vosper, upozori Gracea da im se sličan ispad više ne smije ponoviti. Grace već otprije na leđima nosi težak teret. Na njegov 40. rođendan prije šest godina bez traga je nestala njegova ljubljena supruga Sandy, zbog čega je neutješan, no i dalje uporan u traženju odgovora što se s njom dogodilo. Grace radi u uredu punom neriješenih odbačenih slučajeva koji skupljaju prašinu i samo služe kao podsjetnik na njegove vlastite duhove. Ne može se otrgnuti od prošlosti unatoč velikim naporima da pokuša ići dalje.

Kad mjesni građevinac, čija tvrtka u zadnje vrijeme doživljava procvat, nestane tijekom svoje momačke večeri, Roya kontaktira stari prijatelj i kolega detektiv Glenn Branson, koji istražuje slučaj. Nešto u cijeloj priči smrdi, pa se Branson obrati Graceu za savjet, odlučan u namjeri da ga izvuče iz tmurnog ureda i iskoristi njegov briljantan detektivski instinkt. Grace se potom pridružuje Bransonovoj istrazi. Grace i Branson s kolegama detektivima Emmom Jayne Boutwood, Nickom Nichollom i Bellom Moy polako otkrivaju gdje se budući mladoženja kretao u noći svoga nestanka. Dan vjenčanja se približava i preostaje sve manje vremena...

Scenaristi serije “Roy Grace” su Russell Lewis, Ben Court, Caroline Ip i Ed Whitmore, režiju potpisuju John Alexander, Julia Ford, Henrik Georgsson, Brian Kelly i Kate Saxon, a u ostalim su ulogama Rakie Ayola, Laura Elphinstone, Brad Morrison, Omaka Amafor, Clare Calbraith i Adrian Rawlins. D. Miklić
Uporna potraga za istinom koja se skriva iza najsloženijih kriminalističkih slučajeva koje je Brighton vidio

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike