Svijet
NOVI PAKET EUROPSKIH SANKCIJA RUSIJI

Kazna i za zaobilaženje sankcija
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Prijedlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je u srijedu predstavila Europska komisija uključuje i sankcioniranje osoba koja pomažu u zaobilaženju sankcija.

"Uvodimo novu kategoriju, u kojoj ćemo moći staviti na popis pojedince ako zaobilaze sankcije. Primjerice, ako kupe robu u Europskoj uniji, unesu je u treću zemlju, a zatim u Rusiju, to će biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na popisu sankcioniranih. Mislim da će to imati velik učinak odvraćanja", rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Ona je istaknula da su dosadašnje sankcije EU-a teško pogodile režim ruskog predsjednika Vladimira Putina. "One su mu otežale financiranje rata i sada povećavamo napore u tom smjeru", rekla je.

Europska unija još je prije donijela odluku o zabrani uvoza ruske sirove nafte koja se prevozi tankerima, koja stupa na snagu 5. prosinca. Nedavno je skupina najrazvijenijih zemalja G7 predložila da se uvede ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje, a sada je u tom smjeru i prijedlog Komisije. "Znamo da neke zemlje u razvoju i dalje trebaju rusku naftu po niskoj cijeni. U osmom paketu mi postavljamo pravni okvir za uvođenje ograničenja cijene ruske nafte za treće zemlje. To će s jedne strane smanjiti ruske prihode od prodaje nafte, a s druge držat će stabilnim globalna energetska tržišta", rekla je von der Leyen.

Novi, osmi paket sankcija uključuje dodavanje još 1300 fizičkih i pravnih osoba na popis sankcioniranih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od sedam milijardi eura, i zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju. Predlaže se da državljani EU-a više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća. H
Možda ste propustili...

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike