Sport
TEŠKA ZADAĆA ZA RUKOMETAŠE NEXE-A

Kad ti “minus šest” na kraju još postane dobar rezultat
Objavljeno 29. rujna, 2022.

Kada je ždrijeb u 2. kolu EHF Europske lige dodijelio rukometašima NEXE-a za suparnika poljski Azoty Pulawy, smatralo se to povoljnim ždrijebom. NEXE nije bio nositelj, pa je mogao za suparnika dobiti, primjerice, Flensburg ili Montpellier. Unatoč tome, iz Našica nisu slali poruke o lakoj zadaći. Nikakvog podcjenjivanja nije bilo. Čak ni kada su iz Poljske stizale vijesti da je momčad Azotyja prilično hendikepirana ozljedama. Protiv NEXE-a, primjerice, nisu imali ni dopuštenih 16 igrača u rosteru, a za uzvrat u Našicama već su prijavili "samo" 18 osoba u što se uključuju i članovi stožera. Što se onda dogodilo s NEXE-om u utorak navečer u Poljskoj u prvom susretu 2. kola Eurologe? Nešto što je očito nedopustivo.



- Odigrali smo ispod razine u svim elementima rukometne igre što je Azoty sve iskoristio. Nisu nas prisilili na pogreške, nego smo im mi ponudili. Kad na kraju ispadne da je moglo biti još gore za nas - ocijenio je nakon utakmice trener NEXE-a Branko Tamše.

Da, doista, kako je izgledalo, moglo je biti puno gore. U posljednjih deset minuta ušlo se s domaćom prednosti od devet pogodaka. Na kraju ispadne kako mogu Našičani biti sretni sa samo "minus šest". Može se filozofirati o mnogim stvarima. Da, primjerice, Azoty, premda prilično hendikepiran s ozljedama, pa tako iz toga razloga ne igra i najbolje i najzvučnije ime sastava Michal Jurecki, nije odgađao utakmice poljskog prvenstva. NEXE je, pak, odgodio obje uoči oba susreta u "kvalifikacijama" za Europsku ligu, pa tako do uzvrata u Našicama imaju vremena samo koncentrirati se na još uvijek moguću misiju - kako nadoknaditi šest pogodaka zaostatka. U ovom trenutku to ispada za našički klub "sveti cilj". Prolazak vodi u skupine natjecanja u kojemu je prošle sezone NEXE izborio Final Four. Poraz znači i oproštaj od Europe. Već u ranu jesen, što bi za NEXE objektivno bilo pa prilično loše. Ne i katastrofalno. Katastrofa je ono što se događa u Ukrajini! Roster je popunjen za europske utakmice. Neprolaskom ostala bi samo hrvatska Premijer liga, gdje zapravo ozbiljne stvari dolaze tek negdje u proljeće kada se formira Liga za prvaka. Upitno je i dalje što će biti sa SEHA-Gazprom ligom čije odigravanje prošle sezone po "hitnom postupku", čak je i dobro došlo NEXE-u kada su u Europi bili sve do kraja svibnja. Unatoč svemu, nakon prvih 60 minuta 2. kola Europske lige Tamše će uzviknuti - "živi smo". Podsjetimo, prošle godine NEXE je također nadoknadio "minus šest" iz prvog susreta protiv danskog Bjerringbro Silkeborga. Ali to nije rezultat koji se može nadoknaditi rutinom, već pružanjem maksimuma u svim segmentima igre. Od vratara i obrane do napadačkog učinka. NEXE-u već sada treba utakmica blizu savršenstva. Uostalom, tako u ovoj važnoj fazi sezone i mora biti. Zbog čega je onda toga svega izostalo u prvoj utakmici?

- Učinit ću sve kako bih izvukao sve rezerve i da pokažu u uzvratu u Dvorani kralja Tomislava svoj maksimum - obećao je Branko Tamše, koji i sebe u ovih tjedan dana također treba početi analizirati. Je li bilo pogrešaka u pripremi i pristupu za ovaj, davno smo rekli, za NEXE najvažniji dio sezone?

Krešimir Lacković
OD 2023. U EL 32 MOMČADI
Izvršni odbor EHF-a na sastanku u Luksemburgu odlučio je od sezone 2023./2024. proširiti format natjecanja za Europsku ligu. Tako će grupna faza natjecanja umjesto 24 imati 32 momčadi koje će biti podijeljene u osam skupina sa po četiri momčadi. Izravno će u skupine ući 16 momčadi (umjesto dosadašnjih 12), a još će 16 ući kroz kvalifikacije (dosad 12), s tom razlikom da će biti odigrano samo jedno kolo. Za razliku od dva, koliko su odigravana uključujući i ovu sezonu. Po dvije momčadi plasirat će se u drugi krug u kojemu će formirati četiri skupine, a bodovi će se prenositi. Izravni plasman u četvrtfinale osigurat će četiri prvoplasirana, a drugoplasirani i trećeplasirani igrat će međusobno u osmini finala. Unatoč proširenju, zanimljivo, broj utakmica ostat će isti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike