Sport
IZAZOVI U JORDANU I TURSKOJ

Ovo je “zagrijavanje” za iduću sezonu i lov na Olimpijske igre
Objavljeno 29. rujna, 2022.

Nakon uspješnog nastupa na Balkanskom prvenstvu gdje je osvojila dva druga mjesta, pred osječkom triatlonkom Ivanom Granošom posljednji su izazovi u aktualnoj natjecateljskoj sezoni.



I to ne bilo kakvi izazovi, već dvije najteže utrke u ovoj godini. Danas (četvrtak), zajedno sa svojim trenerom Sašom Tompom, otputovat će u jordanski grad Agabu gdje je za vikend (1. listopada) očekuje utrka Azijskog kupa koji donosi bodove za svjetsku rang-listu. Finale sezone uslijedit će dva tjedna kasnije u Turskoj, točnije u Alanyji, gdje će se održati utrka Europskog kupa u kojoj će konkurencija također biti vrlo jaka.



Pravi izazovi


Granoša je trenutačno oko 250. mjesta na svjetskim, te oko 150. na europskim rang-listama, pa joj te dvije utrke koje su pred njom nude mogućnost dodatnog napretka na tim listama.



- Utrka u Jordanu bit će najjača u kojoj je Ivana sudjelovala ove sezone. Riječ je o Olimpijskom triatolnu (10 kilometara trčanja, 40 kilometara vožnje biciklom te 1500 metara plivanja, nap. a.) i bit će izazovno vidjeti koliko ona može napraviti u takvoj konkurenciji. Slično vrijedi i za posljednju utrku sezone koja ju čeka u Turskoj, gdje će konkurencija biti jači nego što smo očekivali. No ne bojim se izazova. Idemo stepenicu po stepenicu, a mislim kako će joj odgovarati te jače utrke. Dosad smo išli pomalo okolnim putem, ali sad je vrijeme za iskorak koji nam ta dva natjecanja donose - kaže Saša Tompa, trener Ivane Granoše, pa dodaje:



- Njezini rezultati govore kako su joj vožnja biciklom i plivanje blizu te potrebne razine, a u trkačkom dijelu, koji je bio malo slabiji, prilično je napredovala ove sezone, pa sad ostaje vidjeti koliko ona vrijedi u toj jakoj konkurenciji.



Konačni cilj - OI


U biti, sve na čemu se sada radi su pripreme za sljedeću sezonu u kojoj će pred Ivanom biti još veći ciljevi. Sljedeće sezone plan je sudjelovati na utrkama koje se boduju za plasman na Olimpijske igre, što je u Tomponim nacrtima i pripremama konačan cilj.



- Od sljedeće sezone planiramo krenuti na utrke koje se boduju za Olimpijske igre, pa će nam ova dva posljednja ovosezonska nastupa biti pravi testovi nakon kojih ćemo znati ima li se smisla upuštati u borbu za plasman na OI. Možda će za plasman u Pariz 2024. biti još malo rano jer triatlon je sport u kojemu iskustvo ima važnu ulogu, a Ivana pripada među najmlađe natjecateljice na svjetskoj i europskoj rang-listi. Vrijeme radi za nju, a nekakav vrhunac trebale bi nam biti Olimpijske igre 2028. godine u Los Angelesu - zaključio je Tompa. D. Keler
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike