Regija
PREPOZNALI SU PROBLEM U ZAJEDNICI

Učenici traže podršku za mentalno zdravlje
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Na deliberaciji u Gimnaziji Županja zaprepastio je podatak da više od 95 posto ispitanih učenika osjeća anksioznost
ŽUPANJA



Hrvatsko debatno društvo (HDD) u suradnji s Gimnazijom Županja organiziralo je učeničku deliberaciju, kao oblik javne rasprave, u sklopu projekta "Demokratsko procijepljenje" koji osnažuje mlade i omogućuje im da progovaraju o problemima koji ih muče i da pokušaju osmisliti konstruktivna rješenja. Time potiče kritička razmišljanja i analize, jačanje govorničkih vještina i razvoj demokratske svijesti.



Članovi Debatnog kluba Pathos županjske Gimnazije u prošloj su školskoj godini s voditeljicom, prof. Dubravkom Bilić, vrijedno radili i bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Problem koji su prepoznali u zajednici i o kojemu su raspravljali u amfiteatru Gimnazije, gdje se okupio velik broj sudionika, vezan je uz temu mentalnog zdravlja. Kako u školi nema stručnog suradnika na mjestu psihologa, učenici su kroz javnu deliberaciju predstavili problem nedostatka edukacije i savjetovanja učenika o mentalnom zdravlju te predložili moguća rješenja.

Prof. Bilić vrlo je sretna što je i njihova škola uključena u projekt HDD-a i sve beneficije koje on može donijeti, a učenici su se, zadovoljno je ustvrdila, za odabranu temu odlično pripremili i sve argumentirali. To potvrđuje i koordinatorica projekta Branimira Penić. "Debatanti su se kvalitetno pripremili, jako dobro istražili temu i proveli istraživanje na stotinjak učenika vezano uz njihovo mentalno zdravlje i osjećaj anksioznosti. A sve nas je zaprepastio podatak da više od 95 posto ispitanih učenika osjeća anksioznost. I upravo je to dokaz da je ova tema i podrška u smislu brige za mentalno zdravlje učenika bitna", zaključila je. Dodaje da su učenici jako dobro obranili svoje stavove i dali izvrsne argumente za i protiv. Cjelokupni zaključak je, kako je ustvrdila, da je svima nama, a osobito mladima, podrška vezana uz mentalno zdravlje nužna - u školi, izvan škole te u svim sferama života učenika. Za to bi se, smatra Penić, trebale pobrinuti odgovorne osobe i institucije, jer nije sve na mladima i na njihovim roditeljima, svi bismo im trebali pružiti odgovarajuću potporu. Napominje da su psiholozi, psihijatri i podržavajuće struke prebukirani i da istraživanja pokazuju kako u posljednje dvije godine više ne postoji slobodno mjesto gdje se može javiti netko s poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje, a prostor se otvara tek kada postane vrlo kritično, kada se nešto loše već dogodilo, a tada je kasno. Mišljenja je da na prevenciji trebaju poraditi i škole, ali i jedinice lokalne i regionalne samouprave.

- U ovom slučaju osnivači mogu dodatno financirati rad jednog psihologa koji bi radio u sve tri srednje škole u Županji, jer sve su u potrebi za dodatnom podrškom. Može, primjerice, i Grad Županja financirati projekte koji se ciljano bave mentalnim zdravljem mladih, ili možda organizirati dvije-tri tribine ili radionice za mlade i isfinancirati stručnjake koji će to raditi - zaključuje Penić.

Marija Lešić Omerović
CILJ: DA ČUJU SVI KOJI MOGU POMOĆI
”Debatiramo na tezu da je našoj školi potrebna psihološka pomoć. Bili smo motivirani uzeti temu mentalnog zdravlja nakon tragedije koja se dogodila u našoj školi. Shvatili smo da djeca osjećaju stvari kojih mi nismo svjesni i da im je naša pomoć nužna”, kazala je Dubravka Bilić. “Prošle smo se godine susreli i s koronom i s gubitkom jednog našeg učenika. Sve to ostavilo je traga na naše mentalno zdravlje, a ono nam je bitno. Cilj nam je poboljšati ga, i da nas čuju oni svi koji mogu u tome pomoći”, kaže predsjednica Pathosa Sara Stjepić.

Ivica Živković prof. ravnatelj Gimnazije

Mladima se daje mogućnost da prepoznaju izazove i probleme u lokalnoj zajednici, da na njih reagiraju i predlažu rješenja. Drago mi je što su se odlučili na temu mentalnog zdravlja.

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana