Regija
ANALIZA I PREDAVANJE ILIJE COTE

Pristup fondovima EU-a s razvojnim agencijama
Objavljeno 28. rujna, 2022.
VINKOVCI



Ilija Cota, bivši ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, a sada savjetnik za strateške sektore u RA VSŽ-a, održao je javno predavanje "Županijske razvojne agencije - regionalni koordinatori - pravni aspekti osnivanja i djelovanja", u kojem je analizirao opravdanost osnivanja regionalnih, županijskih agencija koje imaju status regionalnog koordinatora, kao i njihov razvojni put od pojave prvih razvojnih agencija u Hrvatskoj 1992. godine do danas.

- U Hrvatskoj postoji 21 regionalna razvojna agencija - regionalni koordinator, s 543 uposlenika. Sve su morale proći postupak akreditacije za dobivanje statusa regionalnog koordinatora koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, tako da je trenutačno deset regionalnih koordinatora koji imaju potpunu akreditaciju i 11 koji imaju uvjetnu. Najveća je u Splitsko-dalmatinskoj, s 57 uposlenika, a najmanja u Istarskoj županiji, s 11 zaposlenih. Žene čine više od 72 zaposlenih, a po dobnoj strukturi najviše ih je od 30 do 34 godine, najmanje je mlađih od 25 godina. Najviše je fakultetski obrazovanih, 430, VŠS ima njih 62, magistara je 27, doktora znanosti 8 i 16 uposlenika sa SSS - rekao je Cota, dodavši kako se danas bez regionalnih razvojnih agencija ne može zamisliti bilo kakav ozbiljniji rad kada je riječ o regionalnom razvoju i korištenju EU fondova.

- To potvrđuju rezultati koje razvojne agencije ostvaruju, a to se najbolje vidi po ugovorenim nepovratnim sredstvima za odobrene projekte u čijoj su pripremi i provedbi sudjelovale regionalne razvojne agencije - regionalni koordinatori - zaključio je Ilija Cota i podsjetio da je njihov rad dobro zakonski reguliran. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike