Osijek
NACIONALNI DAN MULTIPLE SKLEROZE

Dobna granica oboljelih se spušta
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Multipla skleroza pretežno je bolest mladih osoba, a u većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine

Društvo multiple skleroze Osječko-baranjske županije svečano je obilježilo Nacionalni dan multiple skleroze u sklopu kojeg je proslavljeno i 20 godina rada Društva. Uz goste, predstavnike javnih institucija, lokalne vlasti, civilnog društva i medije okupio se i velik broj članova, njihovih obitelji i zaposlenika u prostorijama na adresi Trg Lava Mirskog 1. Multipla skleroza (MS) najčešća je autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a u većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca.



- U posljednje vrijeme imamo jako puno mlađih osoba koje obolijevaju od MS-a, no još uvijek ne znamo događa li se to zbog posljedica proučenih COVID-om. Dobra se granica spušta, ali u određenim slučajevima i povisuje jer, iako statistika govori kako se znaci bolesti pojavljuju oko četrdesete godine, primijećen je znatan porast broja starijih od te dobi nakon 2020. godine. Cilj našeg društva je ljudima oko sebe predstaviti što je zapravo MS, a u 20 godina našeg djelovanja pokušavamo na sve načine pomoći oboljelima kroz razne projekte, od osnovnih informacija sve do uvođenja osobne asistencije. Društvo okuplja oboljele od multiple skleroze, oko 130 članova, pridružene članove i volontere. Cilj je Društva promicanje, razvitak i unapređenje liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštita osoba oboljelih od multiple skleroze i Encephalomyellitis disseminate uz primjenu i puno poštovanje ciljeva sadržanih u zakonima i dokumentima (UN-a, EU-a, Vijeće Europe) kojima je obuhvaćena problematika osoba s invaliditetom. Tijekom godine radimo na brojnim projektima, nacionalnim i onima Europske zajednice, a posljednji se odnosio na usluge osobnih asistenata, u kojemu sudjeluje 30 naših korisnika. Osim toga u našim prostorijama, na adresi Ljudevita Posavskog 14a, organiziramo druženja naših članova, a kako sudjelujemo u novom projektu, u suradnji s Ministarstvom zdravstva krećemo sa psihološkim radionicama, a nastavljamo i onim kreativnim koje provodimo u suradnji s Gradom Osijekom, istaknula je Kornelija Radić Balažić, predsjednica Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije.

Tijekom proslave organizirana su dva predavanja. Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavio je nazočnima što točno radi njegov ured i na koji način osobe s invaliditetom mogu dobiti pomoć, a Tea Mirošević Zubonja, specijalist neurolog, predstavila je novosti u liječenju MS-a. N.Kučar
PODIZANJE SVIJESTI
Cilj je održavanja Svjetskog dana multiple skleroze da se povezivanjem ljudi, grupa i različitih organizacija podiže svijest o ovoj bolesti kao globalnom problemu i naglasi važnost pravovremenog početka liječenja, odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Treba naglasiti kako se ranim početkom liječenja ostvaruju najbolji rezultati za oboljele.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike