Novosti
JELENA MIŠKIĆ POD PRITISKOM POLITIČARA

"Traže da ignoriram i zakon i inspekciju"
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Miškić tvrdi kako bliski suradnik Željka Sabe mjesecima traži poseban status za Sabinu kćer koja radi u knjižnici Vukovar

Ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić, izjavila je za Glas Slavonije kako je posljednjih deset mjeseci izložena političkom pritisku zbog čega joj je ozbiljno narušeno zdravstveno stanje.



Čudno savjetovanje


U travnju joj je pozlilo na radnom mjestu, a potom je završila na bolovanju zbog dijagnosticiranog moždanog udara. Navela je kako su pritisci počeli kada je Gradsko vijeće Vukovara imenovalo novo Upravno vijeće knjižnice, na čijem je čelu Goran Bošnjak, bliski suradnik Željka Sabe, aktualnog predsjednika Gradskog vijeća.

"Državni nam je inspektorat izrekao mjeru prekršaja, ustanovivši kako je Vanja Sabo nezakonito zaposlena prije 14 godina odlukom Gradskog vijeća, kao i da njezina stručna sprema nije adekvatna za posao koji radi. Usmeno sam joj se obratila u vezi s dogovorom oko polaganja stručnog ispita i rekla mi je kako će sa mnom kontaktirati isključivo preko odvjetnika. Bošnjak je potom u telefonskom razgovoru naglašavao kako, suprotno izrečenoj mjeri inspektorata, kćeri Željka Sabe treba omogućiti dulji rok za polaganje stručnog ispita, što sam odbila zato što ne želim postupati na nezakonit način, a ni suprotno odluci inspektorata", rekla je Miškić.

Dodala je kako je bilo još telefonskih poziva, a i suradnica koja ju je mijenjala dok je bila na bolovanju, u službenoj je zabilješci navela kako ju je Bošnjak zvao i upozorio da se ne bi trebala miješati u situaciju vezanu uz Vanju Sabo. Taj je poziv uslijedio nakon što je koncem travnja Sabinoj kćeri uručen novi ugovor, sukladan njezinoj stručnoj spremi.

Na jednoj od sjednica Upravnog vijeća Bošnjak je izvijestio kako je kao predsjednik UV-a uputio dopis povjerenstvu za polaganje stručnih ispita u NSK-u koje je odbilo prijavu Vanje Sabo te ih zamolio da ponovno razmotre njezinu zamolbu. Ishod njegovog dopisa ravnateljici je nepoznat, s tim da je UV-u bilo sporno može li se sukladno Pravilniku o radu knjižnice plaća djelatnici smanjivati s koeficijenta za VŠS na SSS. Članica UV-a Darija Benaković zatražila je razrješenje, pa je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u Upravno vijeće knjižnice imenovana druga osoba. Tom prigodom Sabo nije Jeleni Miškić dopustio govoriti rekavši kako "prema poslovniku ne može dobiti riječ". Međutim, na istoj je sjednici Sabo o drugoj temi govorio mimo tog poslovnika, kazavši kako "zna da se radi o prekršaju poslovnika, ali želi dati informaciju".

"Obraćala sam se mnogima, dakako i osnivaču knjižnice Gradu Vukovaru, no ništa se nije promijenilo. U petak nam je pročelnik Josip Paloš došao s čovjekom koji se predstavio kao Bojan Dadasović, u svrhu poslovnog savjetovanja. Odbio je dati bilo kakav identifikacijski dokument i rekao ‘neka ga zguglam‘. Zatražio je dostavu naše dokumentacije na način da sve predamo Palošu koji će mu potom papire poslati poštom, odbivši bilo kakvu elektroničku komunikaciju. Nismo dobili odluku Grada da je naručio poslovno savjetovanje", ispričala je Miškić.

Isti obrazac


Dodala je kako je 2010. godine bivša ravnateljica knjižnice Antonija Kukuljica u očitovanju Gradskom vijeću navela kako je ta ustanova godinama dobivala samo pohvale gradskih vijećnika, a odjednom "od dolaska Željka Sabe na mjesto gradonačelnika ne zna raditi ni voditi financije", ocijenivši kako se isti scenarij ponavlja. Potvrđeno nam je kako je još jedan zaposlenik knjižnice bio na dugotrajnom bolovanju zbog, kako kaže, zastrašivanja i prijetnji.

Iz Grada Vukovara naveli su nam kako su naručili analizu poslovanja knjižnice i to isključivo na zahtjev njezinog Upravnog vijeća koji je takvu odluku donio na svojoj sjednici.

"Upravno vijeće GK Vukovar nadzire rad knjižnice te ako smatra da postoji potreba za analizom poslovanja, Grad Vukovar kao osnivač u ovom slučaju postupa sukladno njihovom prijedlogu te donesenoj odluci", stoji u odgovoru iz Grada.

Dragana Korpoš
BOŠNJAK: ODLUKE DONOSI UPRAVNO VIJEĆE
Goran Bošnjak u telefonskom je razgovoru odbio navode ravnateljice, rekavši kako ne vrši bilo kakav pritisak na Jelenu Miškić, niti je tražio nezakonito postupanje. "Upravno vijeće donijelo je određene zaključke i odluke, a ne ja, i ona je dužna po tomu postupati. Nema potrebe iznositi detalje. Znam da je slala dopise na više adresa, ali su neke njezine tvrdnje pobijene. Postoje inspekcije i odluke, Upravno vijeće donijelo je svoje odluke koje je dužna provoditi i to je moj jedini komentar na njezine riječi", rekao nam je Goran Bošnjak.

Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora