Novosti
VARIVODE - OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA

Spomen na zločin nad 9 srpskih civila
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Srpsko narodno vijeće i Općina Kistanje obilježili su godišnjicu zločina počinjenog nad devet srpskih civila 28. rujna 1995. u Varivodama, selu kod Kistanja. Vjerski obred, komemoracija i polaganje vijenaca održani su pokraj spomen-obilježja u Varivodama, u sjećanje na ljude koji su prije 27 godina odbili napustiti svoj dom vjerujući pozivu hrvatskih vlasti da im je ondje mjesto.

"Kome su oni mogli biti prijetnja i kome bi uopće mogli nauditi? No ništa nije moglo zaustaviti pse rata da te večeri počine svoj krvavi pir. Počinitelji, za koje je utvrđeno da pripadaju redovima hrvatske vojske i policije, mučki su ih usmrtili", kaže potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. Podsjeća i da je prije dvije godine ondje bio premijer Plenković, poslavši važnu poruku pomirbe nasuprot zaboravu svega u ratu. "S jedne strane poruka je iskazala tugu jer RH nije uspjela zaštititi svoje građane, a s druge strane društvo podsjetila da treba smoći snage i priznati da su u ‘Oluji‘, nažalost, počinjeni i zločini nad srpskim civilima", rekla je. Kao potpredsjednica Vlade i pripadnica srpske zajednice izrazila je pijetet svim nevinim žrtvama hrvatskog naroda.

Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević podsjetio je na zločin u selu Gošić, gdje je ubijeno "sedam starih, bespomoćnih i uplašenih ljudi". Ističe da je za Varivode istraga bila "traljava". "Iako su potencijalni počinitelji brzo pritvoreni, napisana je loša, neodrživa optužnica, od koje se odustalo. Na tome je ostalo 20 godina", kaže. H
POČINITELJI DO DANAS NISU KAŽNJENI
Odlukom Vrhovnog suda ovaj zločin okarakteriziran je kao teroristički čin za koji je odgovorna i država. Međutim, počinitelji zločina, kao i onih na drugim stratištima srpskih civila tijekom i nakon rata, do danas nisu kažnjeni. U 27 godina od operacije "Oluja" pravosuđe nije pokazalo volju i želju da se zločini protiv civilnog stanovništva procesuiraju, upozorila je Ana Šimpraga te ustvrdila da je podignuto samo nekoliko optužnica za ratne zločine nad Srbima, a suđenja su rezultirala "tek dvjema osuđujućim pravomoćnim presudama".